Un nou escenari per inventar el futur

Després de més d’un any de pandèmia, que ha marcat un abans i un després de les nostres vides, ara toca optimisme en tots els sentits. Ara toca deixar enrere la tristesa i la inseguretat que hem arrossegat i abraçar la nova realitat en què ens trobem i que ens permetrà tornar a la normalitat gradualment, activant la recuperació econòmica i ajudant aquells que hauran de tornar a començar gairebé des de zero.

El camí està ja començat amb la redacció del Pla Estratègic d’Activitat Econòmica del Garraf, desenvolupat en el marc del Pacte per l’Ocupació al Garraf, i altres iniciatives que permeten la simbiosi de l’acció de tots aquests agents que han d’intervenir en la recuperació econòmica i en l’estabilitat  del Garraf, especialment després de la pandèmia de la Covid-19. Moltes d’aquestes accions i estratègies de futur, que ens han de servir per entomar la direcció correcta, es van posar sobre la taula en el 3r Simposi Garraf, les jornades d’economia i estratègia comarcals que tot just s’han fet aquest mes de maig i de les quals en sorgeix el Quadern Verd del Garraf.

Ha estat un moment excel·lent per conèixer els punts de vista des de l’expertesa de tots els ponents i participants. Conceptes com la necessitat de fer una especial atenció als ciutadans, a una estratègia conjunta encaminada a la sostenibilitat i la responsabilitat ens han de guiar en aquest camí; com també la visió clara que el futur de les empreses per ser més competitives passa per la flexibilitat, la innovació, la rapidesa i l’eficiència.

Estem en un nou escenari en què cal inventar el futur, amb imaginació, amb esperit crític per combatre la reducció del teixit productiu o el creixement de l’atur que ens ha deixat la pandèmia. Són obstacles que se sumen als dèficits endèmics del Garraf, com ara la manca de sòl industrial, el greuge del peatge o el desaprofitament del potencial que la comarca té en l’àmbit formatiu i tècnic, entre d’altres.

Cal una estratègia conjunta de tots els municipis i tots els agents per combatre aquests greuges i donar impuls als potencials que té el Garraf, com el fet d’estar en un marc  privilegiat, a prop de dos pols importants com són Barcelona i Tarragona; per fomentar binomis com el de cultura i turisme o el d’empresa i formació; fomentar els entorns tecnològics o recuperar l’aposta per convertir el Garraf en referent al territori en l’assistència residencial en matèria sociosanitària.

Moltes oportunitats de futur que cal entomar de manera cohesionada i remant conjuntament per potenciar les singularitats de cada municipi que donen identitat i força a la nostra comarca en conjunt. Un esforç per seguir endavant tots plegats amb especial atenció al medi ambient I a les necessitats dels ciutadans.

L’escenari que la pandèmia deixa al Garraf és difícil, per l’emergència social i econòmica en què es troben moltes persones i empreses, fet al què cal sumar el que està produint la revolució digital i els dèficits endèmics de la nostra comarca. Tot plegat requereix, novament, d’una acció conjunta i decidida de tots els agents de la comarca per afrontar aquesta situació de manera coordinada per aconseguir un Garraf amb un futur ple d’oportunitats.

Rosa Huguet

Presidenta de l’Agència NODE Garraf