Ara que comencem a veure una esperançadora sortida a la crisi sanitària, és moment d’afrontar la crisi social i econòmica que aquesta ha comportat. Situació que hem d’aprofitar per valorar si intentem refer el model actual o bé, per què no, ens arrisquem a crear-ne un de nou.

És clar que no podem anticipar-nos al futur però sí que estem disposats a preparar-nos per qualsevol canvi que ens pugui venir en el futur. Flexibilitat, imaginació i adaptabilitat per respondre a situacions no previstes són habilitats necessàries. Capacitats que han d’exercitar-se en escenaris especialment proactius, col·laboratius i valents.

Un d’aquest escenaris principals ha estat i serà la digitalització de la ciutat. Ha esdevingut un moviment imparable en tots els àmbits: teletreball, e-commerce, aplicacions urbanes, conscients i convençuts que és imprescindible reinventar la ciutat. Aquest ha estat un dels principals compromisos de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Facilitar i promoure un escenari de futur en el què la digitalització, basada en l’emprenedoria, la tecnologia social i la innovació oberta ha estat l’epicentre de les polítiques municipals en la innovació a la ciutat.

Però quin paper ha de tenir l’administració en aquest context innovador? Doncs el d’una administració àgil i compromesa amb la digitalització. La responsabilitat i el lideratge de la transició digital correspon a l’administració pública, que ha de facilitar l’assoliment de la recuperació econòmica, el desenvolupament sostenible i solidari i el bé comú. Les noves polítiques europees de reactivació econòmica, amb especial atenció a la digitalització, ens marquen el camí a les administracions locals. Així ho hem fet en els darrers anys i així ho continuarem fent en el futur. El Pla de Reactivació Econòmica i Social (PRES) reflexa el treball per la innovació i la transició digital que vol mantenir l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.  Posa en valor l’acció pública al llarg dels darrers anys, que ens ha permès afrontar amb millors condicions els embats de la crisi, amb les eines que ens hem anat dotant –o que ja disposàvem- com el cas de l’aplicació mòbil Vilanova, amb mes de 10.000 abonats, la plataforma de formació Vngconeixement, que hem anat validant enmig de la crisi, o promovent projectes digitals amb empreses, emprenedors i organitzacions.

Els reptes que se’ns presenten en els propers anys ens aboquen a cercar nous models relacionals entre el sector públic i el privat. Podem dir clarament que l’aliança publico privada és essencial. Aquests nous models són la base de l’hèlix de la innovació, juntament amb la universitat. Tenint en compte que considerem la innovació com un dels nous motors econòmics de la ciutat, aquesta aliança és imprescindible per a la supervivència del nou sector que estem construint. Hem avançat en la col·laboració amb la UPC, amb propostes estratègiques certament il·lusionants, hem creat un laboratori de Realitat Virtual i Augmentada conjuntament amb una organització referent en la innovació com és I2Cat, que ens ha permès crear 10 experiències de turisme cultural amb aquesta tecnologia, de resultes d’un dels programes europeus que hem portat a la ciutat. I aquest projecte, com també el dedicat a l’envelliment actiu, té com a objectiu crear indústria especialitzada d’alt valor, atraure talent, crear nous emprenedors, establir -en definitiva- un nou escenari de futur.

Un dels puntals bàsics per aconseguir una bona transició digital passa, imprescindiblement, per la formació. Les noves eines que estem dotant a la ciutat per donar suport a la digitalització, com el cas de les tecnologies disruptives (Realitat Virtual, 5G, Internet de les Coses, Intel·ligència Artificial, Blockchain, entre d’altres), no tenen sentit per elles mateixes si no van acompanyades de la capacitat que sapiguem dotar-les per crear i atraure talent digital, que és fonamental per a la supervivència de les ciutats. I entendre la formació especialitzada, com un valor essencial  que activi escoles, instituts, centres ocupacionals, espais de formació, col·legis professionals i universitats és una excel·lent estratègia de futur. El programa Treball Talent i Tecnologia, amb el suport de la Diputació, és un bon exemple de com activar-nos per crear un escenari de futur altament competencial.

Tota aquesta situació de pandèmia ha comportat molts canvis però també podem afirmar que, alhora, ha estat i serà temps d’oportunitats. Els programes europeus dels propers anys ens han de trobar amb l’escenari que estem creant totalment actiu, preparat, intel·ligentment preparat. S’obriran oportunitats per a les empreses, per a les persones, per a l’economia local i per a la pròpia administració pública. Hem de ser conscients i treballar intensament cohesionant tots els actius de la ciutat, amb ferm compromís per assolir aquest gran repte i aprofitar l’oportunitat d’esdevenir model referent de l’economia digital local.

Conxi Martínez
Regidora d’Hisenda, Empresa i Innovació
Ajuntament de Vilanova i la Geltrú