El passat mes de març es van adherir divuit empreses i entitats del territori en la Fase II de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). Què vol dir això i com hem arribat fins aquí? Significa que empreses relacionades amb el turisme dels municipis del Parc del Garraf, Parc d’Olèrdola i Parc del Foix, més Cubelles, estan interessades a treballar amb temes de sostenibilitat. Pel que fa a la relació de l’empresa i els espais naturals protegits de l’àmbit CETS, concretament volen millorar la seva oferta i connexió amb els espais naturals, el seu comportament ambiental i donar suport al desenvolupament local i a la conservació del patrimoni.

Però tot això és gràcies al fet que el 2015 NODE Garraf i el municipi de Cubelles van demanar al Parc del Garraf que comencéssim a treballar en aquest projecte. Va ser el moment en què de manera participativa amb els agents públics i privats vam fer una diagnosi del turisme. Després van venir una Estratègia i un Pla d’actuacions a cinc anys (2017-2021). Vam passar l’auditoria d’EUROPARC i vam seguir treballant per a un Turisme Sostenible. I seguim. Ara estem preparant, de manera participativa, el nou Pla d’actuacions per als propers cinc anys (2023-2027) i assessorant a més de deu empreses que s’hi volen adherir pròximament.

La reflexió d’aquests més de set anys, des que tot va començar, és que el territori i les empreses tenen moltes ganes de treballar en la sostenibilitat de la Destinació i, entre tots, ho farem possible. Perquè o som sostenibles o no serem!

Sofia Paricio García

Cap del Desenvolupament Socioeconòmic de la Xarxa de Parcs Naturals

Diputació de Barcelona