Simposi Garraf

Simposi Garraf

4t Simposi Garraf | 2022 |   Quadern Grana de l’economia del Garraf

3r Simposi Garraf | 2021 |   Quadern Verd de l’economia del Garraf
2n Simposi Garraf | 2019  |   Quadern Taronja de l’economia del Garraf
1r Simposi Garraf  | 2018 |   Quadern Blanc de l’Economia del Garraf

 

JORNADES D’ECONOMIA I ESTRATÈGIA COMARCALS

Simposi Garraf es presenta com un esdeveniment congressual promogut per l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf, en el marc de la iniciativa Hèlix Garraf, amb el propòsit de consolidar els fonaments per la vitalització econòmica de la comarca.

L’objectiu material d’aquestes jornades d’economia i estratègia comarcals és aplegar els criteris d’experts, els referents d’altres territoris i les aportacions dels agents econòmics, socials i polítics de l’espai més proper.

 
4t Simposi Garraf  | 2022

La partitura estratègica d’aquesta quarta edició es centra en l’àmbit d’activitats industrials i de serveis a empreses.
Aquesta edició es realitzarà de la següent manera:

ESCENARIS
09.03.22 · Saló d’Or · Palau Maricel | Sitges

10.03.22 · Sala Josep Ll. Palacios · Casa de la Vila | Sant Pere de Ribes

11.03.22 · Auditori de Neàpolis | Vilanova i la Geltrú

El Quadern Grana proposa el rumb industrial del Garraf

De resultes del 4t Simposi s’ha presentat l’edició del Quadern Grana de l’Economia del Garraf. El dèficit de sòl disponible contrasta amb les condicions favorables per a la retenció i l’atracció d’activitat industrial.

La quarta edició de les jornades d’economia i estratègia comarcals va decantar les ponències a la proposta d’un Garraf com a districte empresarial. Es va fer un balanç dels punts forts i febles de la comarca a l’hora de retenir i atraure activitat econòmica i, en particular, empreses dels sectors industrial i tecnològic.

Com ja es va fer en les anteriors edicions del Simposi Garraf, el resum de les ponències i les conclusions s’han apuntat en una llibreta, que aquesta vegada s’ha presentat amb el nom de Quadern Grana de l’Economia del Garraf.

El mateix relator, el periodista Jordi Lleó, ha fet un exercici de síntesi en el què es fa referència a la seixantena d’intervencions que es van aplegar durant els tres dies del Simposi. En l’epíleg del Quadern s’afirma que “hi ha un clam generalitzat per la recuperació del sector industrial a la comarca, perquè és evident que més indústria vol dir més resiliència, millors condicions laborals, més productivitat i més oportunitats socials” i també que “els espais industrials existents són petits, cars i poc adequats pel que l’activitat industrial que s’intueix que pot venir al Garraf té a veure amb empreses amb un fort component tecnificat.”

La presentació del nou Quadern s’ha fet a l’Ajuntament de Canyelles, tot just per part de la seva alcaldessa, Rosa Huguet, alhora presidenta de l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf, entitat promotora dels quatre simposis i editora dels corresponents quaderns.

Podeu obrir la versió digital del Quadern Grana de l’Economia del Garraf en aquest enllaç.

Quadern grana


3r Simposi Garraf  
| 2021

Una seixantena de ponents han participat en el 3r Simposi Garraf

Al Garraf, la millor estratègia és la col·laboració

 

Els dies 11 i 12 de maig a Neàpolis, Vilanova i la Geltrú, ha tingut lloc el 3r Simposi Garraf, organitzat per l’Agència NODE.

El Garraf, nous escenaris per a una nova realitat s’ha presentat com el títol de les jornades d’economia i estratègia comarcals.

L’auditori de l’edifici Neàpolis, a Vilanova i la Geltrú, ha acollit els dies 11 i 12 de maig la tercera edició del Simposi Garraf, les jornades d’economia i estratègia comarcals. El certamen està promogut per l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf, en el marc del Fòrum Hèlix Garraf.

L’objectiu d’aquestes jornades d’economia i estratègia comarcals és aplegar els criteris d’experts, els referents d’altres territoris i les aportacions dels agents econòmics, socials i polítics de l’espai més proper.

Enguany les jornades s’han dedicat a analitzar els possibles escenaris socials i econòmics sota els efectes de la pandèmia Covid-19 per a l’economia del Garraf. Les jornades han sotmès a debat possibles escenaris per la reactivació i per una major estabilitat a la comarca.

Durant aquests dos dies ha quedat palès que la comarca del Garraf ha rebut un impacte considerable amb la desaparició de més de 200 empreses, que suposen la reducció del 5% del teixit productiu de la comarca. Dels 15.000 expedients de regulació temporal d’ocupació que s’han tramitat des de l’inici de les restriccions, 5.000 encara continuen vigents, i la taxa d’atur a la comarca del Garraf a finals d’abril és superior al 15%.

De la primera jornada de dimarts, en una aproximació més generalista de la situació, en destaca la ponència de Joaquim Ferrer, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, que va alertar que els fons europeus Next Generation EU “no arribaran a totes les empreses” i que “s’ha generat una expectativa perillosa”. El departament que dirigeix ha rebut més de 1.000 projectes susceptibles de rebre finançament.

Joan Majó, enginyer, va centrar la seva intervenció a posar en evidència la fragilitat del sistema sanitari, la insostenibilitat planetària i l’acceleració de la digitalització. “Cal més llibertat personal responsable, llibertat econòmica regulada, fraternitat i solidaritat i sostenibilitat planetària”, va dir l’exministre d’Indústria matisant el gran lema de la Revolució Francesa.

Josep Maria Ganyet, etnògraf digital, enginyer informàtic especialitzat en intel·ligència artificial, va utilitzar les cinc propostes per afrontar el nou mil·lenni, d’Italo Calvino, com a fil conductor de la seva ponència: lleugeresa, rapidesa, exactitud, visibilitat i multiplicitat. “Jo hi afegeixo astronàutica, en el sentit que el viatge interplanetari ens porta a somniar, d’anar més enllà, un valor de futur és aquesta imaginació i l’esperit crític”.

En clau més comarcal van intervenir Vinyet Panyella, presidenta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), i Bienve Moya, expert en cultura popular, escriptor i gestor cultural. En aquest vessant cultural van estar d’acord en que a la comarca del Garraf l’activació econòmica a través de la cultura té present i té futur i un potencial encara per descobrir en totes les seves dimensions.

David Moreno, consultor d’Actíva Prospect, va fer una exposició més tècnica de la situació econòmica comarcal. Com a conclusions va dir que “el sector primari i la indústria surten més ben parats de la crisi, cosa que reforça el model de reindustrialització del període posterior a la crisi del 2008. Hi ha moltes incerteses de com ens ha transformat la pandèmia i sobre la incidència que ens pot portar el teletreball. Canviarà el model de turisme, hi ha una sensibilització molt gran de la proximitat”.

La sessió de dimarts va continuar amb dues taules. La primera va ser amb agents socials de la comarca i l’altra amb periodistes de comarques veïnes que van donar la seva visió: com es veu el Garraf des de fora.

Oriol Estela, va explicar el procés de redacció del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, com a coordinador general, economista i geògraf.

La jornada va cloure amb tres taules de ponències, començant amb polítics de la comarca que han tingut representació al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats: Quim Arrufat, Carles Campuzano, Joan Ignasi Elena i Santi Rodríguez. Les altres dues taules van aplegar representants d’empreses de la comarca.

La sessió de dimecres va començar amb les ponències de Miquel À. Mora, tecnòleg, cofundador de Housfy, i d’Enric Bayó, líder d’equip de Gestió d’Innovació a ACCIÓ, que van definir la flexibilitat, la rapidesa i la eficiència com les claus perquè una empresa afronti la innovació en ple segle XXI.

En una altra taula hi van participar joves de la generació Z. Van explicar les seves problemàtiques com a col·lectiu centrant-se en el problema de l’accés al treball i les consegüents dificultats per emancipar-se.

La segona jornada i el simposi van cloure amb la intervenció de les sis alcaldesses de la comarca del Garraf: Olga Arnau, de Vilanova i la Geltrú; Rosa Huguet, de Canyelles; Rosa Fonoll, de Cubelles; Marta Verdejo, d’Olivella; Abigail Garrido, de Sant Pere de Ribes, i Aurora Carbonell, de Sitges. Les sis van mostrar el seu compromís de treball conjunt per crear estratègies de col·laboració per sortir de la situació econòmica actual com més aviat millor.

El 3r Simposi Garraf ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i el patrocini de la Cambra de Comerç del Garraf i Banc Sabadell. A més, ha estat possible amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i l’aportació de Mobles La Fábrica, Jardiland Cubelles, Jaume Serra i l’Escola d’Hostaleria de Sitges.

El Quadern Verd de l’Economia del Garraf

Els continguts i les conclusions del 3r Simposi Garraf es recolliran en l’edició del Quadern Verd de l’Economia del Garraf, que es presentarà en la propera sessió del Fòrum Hèlix Garraf, la primera setmana de juny.

Les altres edicions

L’any 2018, la primera edició del Simposi Garraf abordava les singularitats de la comarca des d’una perspectiva panoràmica. Es tractava d’explorar la situació dels sectors predominants i fer propostes de futur a partir de sectors clau. En el Quadern Blanc de l’Economia del Garraf es van compendiar estratègies, directrius i actuacions a implementar a curt, mitjà i llarg termini.

L’any 2019, el segon Simposi Garraf es va centrar en els potencials de l’economia taronja i va analitzar la capacitat de generar dinamismes a partir de les activitats basades en la cultura, el coneixement i la creativitat. Es va editar el Quadern de l’Economia Taronja del Garraf en el què s’apuntaven les particularitats de la comarca com a entorn procliu a les activitats culturals, creatives i del coneixement.

Sobre NODE Garraf

L’Agència de Desenvolupament NODE Garraf, és un consorci format per administracions públiques i agents socials. D’aquest ens neix l’Hèlix Garraf, que es presenta com un fòrum permanent d’intercanvi i cooperació entre els agents socials i empresarials de la comarca, també amb la participació del sector públic. Una de les accions que impulsa Hèlix Garraf és precisament aquest Simposi Garraf.

 

2on Simposi Garraf  | 2019
L’Hèlix Cultural com a model d’impuls econòmic del Garraf

Seguint el programa, la cultura i el coneixement van ser els fonaments de les jornades d’estratègia i economia comarcals, emmarcades en el 2n Simposi Garraf. L’anomenada economia taronja va estar el teló de fons d’un programa de ponències i debats realitzades a l’auditori de Neàpolis, a Vilanova i la Geltrú, els dies 3 i 4 de desembre, en sessions de matí.

L’Agència de Desenvolupament NODE Garraf va organitzar el 2n Simposi Garraf en el marc de la iniciativa Hèlix Garraf. Des de l’anomenada quàdruple hèlix s’aplega la participació dels representants de les entitats públiques i privades que tenen a veure amb l’economia comarcal. Entre tots ells i la trentena llarga de ponents que van participar en aquestes jornades, es van avaluar els potencials de la demarcació pel que fa a l’estímul i l’atracció d’activitats econòmiques relacionades amb el patrimoni cultural i paisatgístic. Amb el suport de la Diputació de Barcelona les sessions eren obertes a tots els públics, amb inscripció gratuïta.

Dimarts 3 de desembre, l’obertura del Simposi va anar a càrrec de la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Abigail Garrido, i la presidenta de NODE Garraf, Rosa Huguet. El programa va continuar amb dues ponències de context. Jaume Roures, del grup Mediapro, va parlar del sector audiovisual, acompanyat per Jordi Martí, director de Canal Blau. Gemma Franco, de Llet Nostra, es va centrar en el binomi cultura i empresa, de la mà de la Fundació Catalunya Cultura. Van ser preàmbuls d’un ventall de tres casuístiques descobertes pels representants de SaragossaTerrassa Reus, ciutats de rang creatiu que han apostat pels vectors culturals i del coneixement per promocionar-se i generar alternatives professionals i atractives per a les empreses.

Dimecres 4 es va parlar del Garraf i dels seus potencials com a entorn propici a les activitats econòmiques basades en el patrimoni cultural i paisatgístic, els esdeveniments i la creativitat. La primera taula de ponència va reunir la Mireia Rosich, directora del Museu Biblioteca Víctor Balaguer; Pere Izquierdo, director-gerent de Museus de Sitges; Pilar Garcia, directora del Museu del Ferrocarril de Catalunya; Mònica Fuster, coordinadora del Museu Charlie Rivel, a Cubelles; Jacquie McLoughlin, del col·lectiu Pedra Seca, a Olivella, i Yolanda Daudén, cap de promoció econòmica de Sant Pere de Ribes per parlar del Retorn dels Indians. Aquesta taula va ser moderada per la periodista Rosa Trillo.

La segona taula de dimecres va reunir al Joan R. Rodríguez, director de Jet Entertainment i Festival Jardins de Terramar; Santi Roig, director tècnic del NODE Film Clúster; Raúl Ramos, dissenyador gràfic i codirector del festival Blanc; Marc Igual, de Pirotècnia Igual, i Rosa Huguet, alcaldessa de Canyelles, que va parlar de la Fira de Santa Llúcia. Aquesta tanda va ser presentada per Raimon Martínez, director de la Fundació de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges.

El tercer torn el va encapçalar Ramon Arnabat, de l’Institut d’Estudis Penedesencs, que va fullejar el Quadern blanc de la cultura al Penedès. Després, Sergi Menargues, del Campus de la UPC, va presentar Francesc Mestres, editor del Cep i La Nansa; Daniel Gil, de l’Escola i Conservatori Municipal de Música de Vilanova i la Geltrú, i Mireia Vázquez, de l’Institute of the Arts Barcelona.

Finalment, amb el títol L’hèlix cultural als 6 municipis del Garraf, van intervenir les alcaldesses Olga Arnau, de Vilanova i la Geltrú; Rosa Huguet, de Canyelles; Rosa Fonoll, de Cubelles; Marta Verdejo, d’Olivella; Abigail Garrido, de Sant Pere de Ribes, i Aurora Carbonell, de Sitges. La periodista Laura Marin va conduir l’epíleg d’aquest 2n Simposi Garraf.

A manera de simbiosi, els relats periodístic i gràfic (visual thinking) de Jordi Lleó i Roger Petra compilen les aportacions recollides en l’edició del Quadern de l’economia taronja del Garraf.

La cloenda d’aquestes jornades d’estratègia i economia comarcals va rebre les rúbriques de l’alcaldessa amfitriona, Olga Arnau, i la presidenta de l’entitat organitzadora, Rosa Huguet.

 

 

1r Simposi Garraf  |   2018  
Hèlix Garraf posa en marxa el 1r Simposi Garraf, les jornades d’economia i estratègia comarcals.

 

El 27 i 28 de setembre de 2018, l’Auditori Neàpolis va acollir el 1r Simposi Garraf, un congrés que té la voluntat de reflexionar sobre el present de la comarca per promoure l’estratègia que aquest territori ha de seguir en un futur.

Organitzat per Hèlix Garraf,  fòrum de treball que aglutina els quatre eixos principals i implicats en la vitalització econòmica d’un territori tals com els agents socials, formatius, empresarials i polítics, i promogut  per l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf, aquest 1r Simposi va servir per recollir totes les veus expertes i establir les directrius que cal portar a terme per millorar l’economia del Garraf.

De fet, el 1r Simposi no només vol ser una mera reunió d’experts, sinó que un dels objectius és l’edició d’un quadern blanc de l’economia del Garraf que reculli  les reflexions, els criteris,  les aportacions dels ponents que hi participin. El Quadern Blanc de l’Economia del Garraf compendia les estratègies, directrius i actuacions a implementar a curt, mitjà i llarg termini a la comarca.

Dos consellers de la Generalitat de Catalunya van ser presents al Simposi. D’una banda el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que van obrir la sessió de divendres i la Consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacon que va ser l’encarregada de posar el punt i final a les jornades. Aquesta presència institucional suposa un reconeixement a la idea que vol projectar el 1r Simposi i a allò que  es vol aconseguir. De fet, també ha significat un punt de trobada del món polític, agents socials, formatius i empreses local perquè des de que se’ls va presentar la idea, de seguida s’hi van aplegar i van voler intervenir-hi; primer formant part del Comitè Organitzador i posteriorment participant a les taules que es han organitzar. Tots els agents econòmics i socials són conscients de la necessitat que la comarca té de reaccionar davant la gran Onada metropolitana que pot representar Barcelona i tota la seva àrea metropolitana, fet que es constata en l’Informe de Conjuntura Econòmica, que malgrat que exposava la bona sintonia del Garraf en iniciatives empresarials, apuntava un handicap molt important, i és que el Garraf és una de les comarques de Catalunya amb més atur. Per aquest motiu des de NODE Garraf hem cregut oportú convocar a totes aquestes veus expertes i rellevants per saber cap a on la nostra comarca ha d’anar per no ser engolida per Barcelona i la seva rodalia.

En aquesta primera edició del Simposi Garraf, es va comptar amb experts com Miquel Barceló, Director del Master in Business Innovation de la UPC, Albert Tobau de l’Institut d’estudis Penedesenc i quinze dels directius més representatius de la comarca del Garraf com AKO, Venca, Kuka o Sorea entre d’altres ponents.