Origen Garraf

Què és origen Garraf?

Origen Garraf és explicar i divulgar els productes genuïns de la comarca del Garraf. Productes que són fruit de l’evolució, però també de l’aïllament natural de la comarca. Productes quasi bé endèmics del Garraf. Productes marcats per la mà de l’home a través de la nostra història i tradició. Però també productes que connecten perfectament amb els corrents més moderns com l’ecologia o les noves tendències de cuina. Productes que són fruit de la benignitat del clima deguda a l’orientació al sud d’aquest amfiteatre colossal que és el Massís del Garraf. Però també de la duresa del mar. Voluntat fèrria de pagesos i mariners. Productes que d’alguna manera entronquen amb el corrent cultural que més petja deixà a la comarca: el romanticisme.

Coneix els nostres productes

Ens agraden més les fulles interiors, més clares i més dolces, tot i que, les que tenen més vitamines són les més exteriors, de color més verd. En ser tan tendra es pot aprofitar gairebé tota, i a més del xató, es pot fer servir per amanides, truites, cremes i fins i tot, si les arrebosseu amb ou i farina i les ensucreu, n’obtindreu els tradicionals angelets.

La col brotonera s’ha conservat, principalment al Garraf, gràcies a la tossuderia dels nostres pagesos. Va estar apunt de desaparèixer, fins que pels volts de l’any 1994 alguns agricultors vilanovins la van començar a donar a conèixer, amb diferents activitats.

Diu la llegenda, que la malvasia fou portada a Sitges per un dels almogàvers que al començament del segle XIV lluitava a la Mediterrània oriental sota les ordres de Roger de Flor. La malvasia de Sitges és una varietat amb un llegat important de tradició i prestigi amb referències des del segle XV. S’havia suposat que tenia relació amb altres malvasies, i amb les tècniques actuals d’identificació s’estan esbrinant estretes relacions amb altres malvasies que trobem a Croàcia, Itàlia,Portugal i Espanya, i diferències amb altres malvasies que tenen altres noms.

Sabíeu que la gamba vermella neix sempre mascle?, i com alguns dels seus cosins els mariscs, quan tenen els 2 o 3 anys, decideixen el canvi de sexe i es converteixen en femelles. La Gamba es reprodueix tres cops a l’any, però no a la tardor i pon 20.000 ous. La gamba vermella cuida dels seus ous en el cap (a on també trobem el seu cor). En canvi la gamba blanca els porta a

El cargol punxenc és una espècie present a les costes del Garraf de fa molts anys i que es captura a la Mediterrània desde l’Antiguitat. És de tots els cargols, el més abundant i conegut a casa nostra, essent especialment ben considerat el capturat a Vilanova i la Geltrú a causa de la seva mida, més gran que el d’altres zones. Tradicionalment, els capturaven els pescadors de la zona, però les quantitats obtingudes eren mot minses. Tanmateix, fa poc més de vint anys aquesta espècie va començar a manifestar una presència creixent a l’àrea de Vilanova que ha perdurat fins a l’actualitat.