Aquest dimarts s’ha convocat la Taula de Comerç del Garraf. En sessió constitutiva i via telemàtica, s’hi han aplegat una trentena de participants en representació de les entitats associatives del comerç i de l’hostaleria i també de les administracions locals i comarcals.

El gran repte del comerç local és la digitalització però la seva singularitat resideix en el seu caire mediterrani i afable i en la seva capacitat d’oferir confiança i major seguretat al comprador. Els representants del comerç del Garraf noten la necessitat de competir amb els operadors gegants i saben que han de suplir els desavantatges en relació amb els líders de la gran distribució. Però també identifiquen moltes oportunitats en el seu tarannà de proximitat, i no volen renunciar a la relació interpersonal i la caracterització de l’espai físic: la botiga i l’aparador a peu de carrer continuen sent l’eix d’un negoci que sap trobar la complicitat del consumidor.

El binomi comerç i cultura també pot acaparar l’interès d’un comprador que respon favorablement a determinats valors afegits i que prefereix el diàleg amb els entorns i escenaris de la festa i la tradició. Aquestes són propostes que només pot oferir el comerç urbà, més arrelat i més compromès.

Aquest ha estat el pensament majoritari dels participants en aquesta Taula de Comerç del Garraf, en la què s’han debatut les iniciatives que s’estan portant a terme per part d’entitats i ajuntaments, en clau local o consorciada, per tal d’empènyer el petit comerç cap al món internètic. Sistemes associats de tele-venda, de marketplace o aplicacions on line són algunes de les propostes que estan buscant fer-se un lloc i apaivagar la crisi del comerç de proximitat.

Els sis municipis de la comarca i el mateix consell comarcal estaven representats en aquest fòrum promogut per l’Agència NODE Garraf. Els principals protagonistes han estat els representants de les entitats, com ara l’ACH de Cubelles, FEM Ribes, Sitges Comerç, VIU Vilanova, UCER Les Roquetes i els gremis d’hostaleria de Sitges i Vilanova i la Geltrú, que han intercanviat experiències i han posat en comú eines i idees per impulsar el sector del comerç.

És de preveure que aquesta Taula de Comerç del Garraf que s’acaba de constituir tingui continuïtat properament, en sessió presencial. Aquest és un sector cabdal per a l’economia de la comarca i el seu avenir demana un treball coordinat i una cooperació d’índole públic-privada.