Veure al navegador

Edició número 47
| 26.09.2022


 

FÒRUM HÈLIX GARRAF
Els nous reptes de la quàdruple hèlix al Garraf

L’Agència de Desenvolupament NODE Garraf ha convocat una nova sessió del Fòrum Hèlix Garraf. A la Masia d’en Cabanyes s’ha aplegat una trentena de representants de diferents estaments de l’anomenada quàdruple hèlix. Els programes Garraf Vital, de vitalització industrial, i Garraf, comerç de marca, de promoció del comerç dels sis municipis, han estat els temes centrals de la reunió.

Visita suggerida


 

REINDUSTRIALITZACIÓ
“Garraf Vital”, programa de vitalització industrial

Depenent de l’Agència, el gabinet Garraf Indústria es proposa com a eina per implementar les actuacions previstes en el programa Garraf Vital. Es tracta d’atraure activitat empresarial de nova implantació, propiciar la retentivitat, afavorir la competitivitat, promoure la interrelació i fomentar el coneixement del teixit empresarial de l'entorn. Dimarts 27 de setembre, a les 11h, a Neàpolis es farà una presentació. 

COMERÇ DE PROXIMITAT
“Garraf, comerç de marca”, una acció conjunta

Els sis ajuntaments de la comarca participen en una iniciativa per promocionar el comerç. Amb el suport de la Diputació de Barcelona i la coordinació de l’Agència del Garraf es portaran a terme accions de comunicació i impuls orientats al binomi del comerç i la restauració. Les actuacions es portaran a terme en cadascun dels sis municipis.


 

9 I 10 DE NOVEMBRE, A SANT PERE DE RIBES
Els reptes energètics del Garraf i l’Alt Penedès

Les Cambres del Garraf i l’Alt Penedès, la FEGP i l’Agència treballen en l’organització de les 2es Jornades d’Economia del Garraf i l’Alt Penedès. Es faran a Sant Pere de Ribes, a la sala Josep Ll. Palacios annexa a la Casa de la Vila, els dies 9 i 10 de novembre. Les dues sessions de matí es centraran en els reptes energètics de les dues comarques, amb diferents ponències i taules de debat.


 

DEL 15 AL 17 DE MARÇ
El 5è Simposi abordarà la projecció de futur del Garraf

El Fòrum Hèlix Garraf ha validat la datació del 5è Simposi Garraf. Les jornades anuals d’economia i estratègia comarcals es faran els dies 15, 16 i 17 de març de 2023 a diferents escenaris de la comarca. Aquesta cinquena edició es presentarà amb el títol Estratègies de creixement i projecció de futur al Garraf. La coordinació del Simposi va a càrrec de l’Agència amb la participació dels ajuntaments amfitrions. 

PROGRAMACIÓ
Retrobar la genuïnitat de la DO Terra i Mar

L’Agència està ultimant la llista d’actes de La Llotja. El calendari manté el propòsit d’explicar els productes de proximitat i promocionar les singularitats d’una denominació d’origen genuïnament del Garraf, que ben bé es podria descriure com la DO Terra i Mar. La programació té una intenció divulgativa i està oberta a tots els col·lectius, també als centres docents per als què es proposen visites d’interès.


 

L’AULA DE LA LLOTJA
Els productors visiten les aules de Primària

L’Aula de La Llotja és un programa que s’ofereix als centres de Primària de la comarca per tal d’explicar a l’alumnat alguns dels productes de la terra i el mar més característics del Garraf. Hi col·laboren pescadors i pagesos de la rodalia que visiten l’escola en horaris convinguts per fer una labor divulgativa i compartir les seves experiències a bord i a l’hort. Cal posar-se en contacte amb l’Agència.


 

PROGRAMA DE VISITES
Vilanova de cara al mar

Dissabte 1 d’octubre, a les 11h i a les 17h, i diumenge 2 d’octubre, a les 17h, podreu participar en una visita guiada al port pesquer i a l’Espai Far de Vilanova i la Geltrú. Es tracta d’una activitat que promouen l’Ajuntament i l’Agència NODE Garraf, amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors i Ports de la Generalitat, en el marc del programa Benvinguts a pagès i dins l’agenda de La Llotja.
 

L’INFORME DE LA FEGP
Creixement dels Serveis i contracció de la Indústria

Realitzat per la consultora Actíva Prospect, la FEGP acaba de presentar l’Informe de Conjuntura Econòmica corresponent al 1r semestre de 2022 a les comarques del Gran Penedès. El Garraf, amb un increment del 5,6% dels llocs de treball durant el segon trimestre de 2022, se situa com la 5a comarca amb millor comportament, gràcies al creixement del sector Serveis, amb un 5,9% interanual durant el 2n trimestre.

Visita suggerida 

L’ANUARI DE LA MANCOMUNITAT
Nous indicadors socioeconòmics del Garraf

El Servei d’Iniciatives Econòmiques (SIE) de la Mancomunitat Penedès-Garraf ha presentat l’Anuari d’Indicadors Socioeconòmics corresponent a l’any 2021, un informe exhaustiu que recull dades estadístiques dels municipis de l’Alt Penedès i el Garraf, pel que fa a la demografia, l’àmbit social i l’activitat econòmica. El Garraf va tancar el 2021 amb 154.264 habitants, creixent quasi un 1% més que l’any anterior.

Visita suggerida


 

A 31 D’AGOST
Amb la fi de l’estiu creix l’atur

A la comarca del Garraf es va augmentar en 163 persones, fins als 7.489, el nombre d’aturats, situant la taxa en l’11,62%. La desocupació només es va reduir en la franja dels menors de 25 anys. Aquestes dades suposen un augment de l’atur en relació al juliol del 2,2%, la pitjor variació intermensual en un any. Es trenca una seqüència d’un quatrimestre continuat de baixada.

Visita suggerida


 

LES DADES AL DIA
El web del Pla Estratègic ofereix les dades del Garraf

A l’espai internètic del Pla Estratègic d’Activitat Econòmica del Garraf hi trobem l’apartat de Diagnosi en el què s’ofereix una actualització continuada de les dades i els informes que tenen a veure amb l’economia del Garraf. El recull té en compte diferents fonts, com ara la Generalitat, la Diputació, la Cambra de Comerç, la Mancomunitat i la FEGP.

Visita suggerida


 

DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Millorar la seguretat dels ciclistes entre Olèrdola i Olivella

S’han començat les obres de millora de la seguretat viària per a ciclistes i motoristes a la carretera BV-2415, entre la rotonda situada al PK 0,00 al terme d'Olèrdola i la intersecció amb la cartera BV-2111 al PK 7,8, dins el terme de Begues. Amb un pressupost de 19.686,70 euros l’actuació té com a objectiu reduir l’accidentalitat en vehicles de dues rodes, com ara bicicletes i motos.

Visita suggerida 

DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Gestió del parc d’habitatge social de Vilanova i la Geltrú

Un estudi de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació proposa un conjunt d’estratègies a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per a la gestió de l’habitatge social. Les propostes passen per l'optimització de l’habitatge social, coordinar els agents gestors d’habitatge del municipi i per dotar-los de recursos específics. L’objectiu és facilitar la presa de decisions pel que fa al parc d’habitatge destinat a polítiques socials.

Visita suggerida


 

DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Un nou itinerari de vianants a Sant Pere de Ribes

La Diputació ha iniciat les obres d’urbanització d’un itinerari de vianants amb vorera a la carretera BV-2112, entre el camí del Cementiri i Can Puig, al municipi de Sant Pere de Ribes. Les obres, amb un pressupost de 48.312 euros i un termini d’execució de dos mesos, tenen com a finalitat proporcionar un recorregut segur de connexió entre el nucli urbà i el barri de Sota-Ribes situat al marge oposat de la riera de Ribes.

Visita suggerida


 

NODE GARRAF
Butlletí d’ajuts i subvencions

De manera periòdica NODE Garraf publica un recull de subvencions i ajuts de les administracions públiques de tots els àmbits. Si encara no rebeu aquest butlletí el podeu sol·licitar a l’adreça agencia@nodegarraf.cat

Visita suggerida
 

NODE GARRAF
Agenda de la Formació al Garraf

Un digital mensual editat per l’Agència NODE Garraf recull els cursos de formació per a treballadors en actiu i també per a desocupats que es programen per part de centres públics i privats Sol·liciteu la seva recepció a l’adreça agencia@nodegarraf.cat

Visita suggerida

 

REEMPRESA
L’Agència NODE procura la continuïtat dels negocis

Emprendre una activitat pot ser més factible si s’assumeix el relleu d’un negoci que ja existeix i que, per qualsevol motiu, es prepara per tancar. S’aprofiten l’emplaçament, la clientela i els recursos disponibles. NODE Garraf és l’antena del servei Reempresa.

Visita suggeridaEN VERSIONS DIGITAL I IMPRESA
Obriu la nova revista Origen Garraf

El núm. 10 del magazín Origen Garraf ja ha sortit d’impremta i també es pot llegir en versió digital. La revista de NODE manté el compromís d’explicar les singularitats de la nostra comarca. Es prioritzen les imatges fotogràfiques per tal d’aconseguir una factura molt visual i atractiva. La coberta d’aquesta edició és un disseny del ribetà Gerard Gómez, dins del programa Garraf Crea que promou l’Agència.

Visita suggerida


GARRAF CREA
Els dissenys d’Origen Garraf

Les cobertes de les 10 edicions de la revista Origen Garraf han estat dissenyades expressament per artistes gràfics de la comarca. Raül Ramos (Pink Morro), Lluís Garcia Ribes, Jordi Corella (ADN Studio), Mireia Bertran (Artrivity), Vinyet Paretas (Mavi Disseny), David d’Eboli, Dolors López (Yellowtee), Ou Estudi, David Ricart i Gerard Gómez han coincidit en aquesta proposta de l’Agència NODE.

Construir des del Gremi

El Gremi de Constructors del Garraf és una organització sense ànim de lucre que va néixer l'any 1977. Actualment compta amb unes cent cinquanta empreses del sector i des de la seva fundació es va adherir al Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques.

Els seus objectius principals són representar, gestionar, defensar i promocionar els interessos professionals dels afiliats en tots els seus aspectes, i especialment en relació a les administracions i les organitzacions sindicals de treballadors.

El Gremi en els últims anys ha encetat una tasca dirigida a rebaixar la taxa d'accidents laborals i per això ofereix cursos de formació continuada als treballadors del ram, posant molt èmfasi en els cursos de prevenció de riscos laborals.

El preu de l'habitatge a Catalunya i a la comarca està en màxims des de fa 10 anys. Si agafem com a referència aquest agost, l’habitatge ha tingut una alça del 5% en l'últim any; tot i que aquestes últimes setmanes s'ha alentit. Ara està a preus de finals del 2010. El 2007 es va arribar als valors màxims i després van continuar amb forta baixada fins al 2013. Des d'aleshores ha seguit augmentant, amb un petit descens el 2020 (COVID). Això està en sintonia amb l'evolució del sector de la construcció.

Convé incidir en que en aquests valors hi ha un factor importantíssim, que és el valor del sòl; que si és escàs evoluciona ràpidament a l'alça. Per tant, ha d'haver-hi una oferta suficient de sòl urbà per pal·liar un augment excessiu del preu de l'habitatge. Aquesta reflexió també és vàlida per al sòl industrial.

A la comarca el sector de la construcció ocupa en aquests darrers temps el 9,4% de llocs de treball; és la comarca amb un dels percentatges més alt dintre la demarcació de Barcelona. A principis d’aquest segle representava més del 16%, en els anys del boom..

Llegiu l'article complet

Alfred Contreras Llanas
President del Gremi de Constructors del GarrafDIMARTS 27 DE SETEMBRE · 11h (a 12h15)
Presentació del programa “Garraf Vital” Sessió de treball amb empresariat i entitats socials i econòmiques
· Lloc: Neàpolis · Espai Crea&Co · Vilanova i la Geltrú
· Convoca: Agència NODE Garraf
· Col·labora: Neàpolis · Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Més informació

DIJOUS 3 DE NOVEMBRE · 9h30 (a 11h)
El sector turístic al Garraf
[*] Valoració de l’activitat turística a l’estiu: anàlisi i perspectives
· Lloc: Finca Mas Solers · Sant Pere de Ribes
· Organitzen: Agència NODE Garraf i Diputació de Barcelona

DIUMENGE 6 DE NOVEMBRE · 11h
Festa de benvinguda a la temporada de l'espigall
Amb la participació de la xef Carme Ruscalleda
· Lloc: Canyelles Organitza: Agència NODE Garraf i Ajuntament de Canyelles
Amb el suport de Diputació de Barcelona | Parc a Taula
Amb la col·laboració especial de l'Associació Espigalls del Garraf i l'Escola d'Hostaleria de Sitges
En el marc de La Llotja 2022

DIMECRES 9 I DIJOUS 10 DE NOVEMBRE · Matins
2es Jornades d'Economia del Garraf i l'Alt Penedès
[*] Els reptes energètics al Garraf i l'Alt Penedès
· Lloc: Sala Josep Ll. Palacios · Casa de la Vila · Sant Pere de Ribes
· Organitzen: Cambres de Comerç de l'Alt Penedès i el Garraf, Federació Empresarial del Gran Penedès i l'Agència de Desenvolupament NODE Garraf.
Amb la col·laboració especial de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes
Amb el suport de Diputació de Barcelona

DE L’11 AL 13 DE NOVEMBRE
Fira de Novembre
· Lloc: Centre urbà de Vilanova i la Geltrú
· Organitza: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

DILLUNS 14 DE NOVEMBRE · Tarda
Mostra de Vins del Massís del Garraf
· Lloc: Palau Robert · Barcelona
· Organitza: Vins del Massís del Garraf | Agència NODE Garraf
Amb el suport de la Diputació de Barcelona
En el marc de La Llotja 2022

IPCL'índex de preus de consum (IPC) augmenta un 10,2% interanual a Catalunya a l'agost del 2022. Els grups més inflacionistes són Habitatge (22,6%), Aliments i begudes no alcohòliques (12,1%) i Transports (11,3%).
Obrir

LABORAL


El cost laboral per treballador i mes és de 3.118,94 euros a Catalunya al segon trimestre del 2022, un 5,1% més que al mateix trimestre del 2021. El cost laboral per treballador i mes al sector de les TIC és un 9,4% més que un any enrere.
Obrir

TURISME | CÀMPINGS

El nombre de pernoctacions en els càmpings va augmentar un 86,8% a Catalunya l'any 2021. Les pernoctacions del turisme domèstic van augmentar un 63,6%; les del turisme estranger van augmentar un 166,1% respecte a un any enrere.
Obrir

TURISME | HOTELSLes pernoctacions en els establiments hotelers van augmentar un 92,2% a Catalunya l'any 2021. Les pernoctacions del turisme domèstic van augmentar un 80,7%; les del turisme estranger van augmentar un 105,5% interanual.
Obrir

TURISME | ALLOTJAMENTS RURALSEl nombre de pernoctacions en establiments de turisme rural va augmentar un 35,5% a Catalunya l'any 2021. Les pernoctacions del turisme domèstic van augmentar un 34,2% i les del turisme estranger van augmentar un 51,1%.
Obrir


Subscriu-te gratuïtament als nostres newsletters mensuals.

Només cal indicar nom i cognom i adreça electrònica, envia'ns un missatge a agencia@nodegarraf.cat
ELS MONÒLEGS DE NODE
Ponents que es fan escoltar

El cicle Monodes és un format de ponència i col·loqui que es proposa periòdicament per via telemàtica. Fins ara a la llista de monodistes hi trobem Joan Canadell, Josep Olivé, Antón Costas, Oriol Amat, Xavier Ferràs, Vicent Partal, Andreu Mas-Colell, Genís Roca i Germà Bel. De tots ells podeu recuperar les respectives intervencions al canal Youtube de l’Agència NODE.Joan Canadell

Josep OlivéAntón Costas


Oriol Amat


Xavier Ferràs


Vicent Partal


Andreu Mas-Colell


Genís Roca


Germà Bel
     


Amb el suport de

NODE Garraf · Agència de Desenvolupament
Av. de Cubelles, 88, 2a planta 08800 Vilanova i la Geltrú
agencia@nodegarraf.cat | www.nodegarraf.cat


Per modificar la vostra subscripció, donar-se de baixa o alta envieu un correu a agencia@nodegarraf.cat