Veure al navegador

Edició número 42
| 26.4.2022


 

HÈLIX GARRAF
El Quadern Grana proposa el rumb industrial del Garraf

De resultes del 4t Simposi s’ha presentat l’edició del Quadern Grana de l’Economia del Garraf. El dèficit de sòl disponible contrasta amb les condicions favorables per a la retenció i l’atracció d’activitat industrial. Els espais industrials existents són petits, cars i poc adequats pel que l’activitat industrial que s’intueix que pot venir al Garraf té a veure amb empreses amb un fort component tecnificat.

Visita suggerida 

TURISME
Recuperació del sector turístic, aquesta Setmana Santa

La Destinació Barcelona (província de Barcelona) s’ha situat en el 9è lloc del rànquing de destinacions internacionals en cerques d’allotjament a Google i en 6a posició en vols a escala mundial. La ciutat de Barcelona ha aconseguit el millor posicionament per part del mercat espanyol, italià, francès, neerlandès, alemany i britànic en aquest període.

Visita suggerida


 

3a EDICIÓ
Congrés de Prevenció de Riscos, Seguretat i Salut Laboral

Els dies 5 i 6 de maig de 2022 tindrà lloc a l’auditori de Neàpolis la 3a edició de RiscCAT, el Congrés de Prevenció de Riscos, Seguretat i Salut Laboral. Està organitzat per Enginyers Garraf -Penedès i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. El RiscCat pretén ser un punt de trobada i referència per als professionals de la prevenció, i creix amb l’objectiu de continuar creant cultura de prevenció.

Visita suggerida 

FORMACIÓ PROFESSIONAL
La FP es presenta al Garraf com una alternativa de futur

El passat 20 d’abril, en una sessió informativa programada a la sala d’actes del campus de la UPC a Vilanova i la Geltrú, es va parlar del mapa de la Formació Professional al Garraf i es va posar l’accent en la modalitat dual, que obté l’acceptació creixent per part de l’alumnat, l’empresa i el centre docent. La sessió estava organitzada per la DG de la Formació Professional i NODE Garraf.

Visita suggerida

 

MANCOMUNITAT PENEDÈS GARRAF
L’atur i la contractació es frenen al març

A la comarca del Garraf, l’atur va pujar al març fins a assolir les 8.105 persones aturades, un 1,3% més, deixant la taxa d’atur en el 12,46%. El principal augment es va donar a la indústria. Per edats, va créixer entre els joves menors de 35 anys, amb una variació intermensual entre els menors de 25 anys que s’ha situat quasi en el 12%. La contractació va baixar al març per sobre del 3,8%.

Visita suggerida 

DIAGNOSI DEL GARRAF
Al web del Pla Estratègic hi trobareu les dades del Garraf

L’espai internètic del Pla Estratègic d’Activitat Econòmica del Garraf ens ofereix l’apartat Diagnosi en el què s’hi poden consultar les dades, els informes i els estudis més recents en relació amb l’econografia del Garraf. Aquest site s’actualitza de manera continuada per part de l’Agència NODE Garraf, entitat que va redactar el Pla Estratègic per encàrrec del Consell Comarcal.

Visita suggerida
 

ACCIÓ
Anàlisi de les exportacions catalanes 2021

Les exportacions catalanes registren un creixement del 21,5% respecte de l’any 2020, quan, per primera vegada, es va posar punt final als rècords d’exportacions. Aquest increment representa els 80.538 milions d’euros que superen en un 9% els nivells previs a la pandèmia i que situen les exportacions catalanes de 2021 com al valor més alt de la sèrie històrica.

Visita suggerida 

DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Envelliment de la població i descens en la natalitat

El tercer Informe d’indicadors de salut de la província de Barcelona, elaborat per la Diputació de Barcelona, indica una població cada cop més envellida, amb una proporció de persones de més de 65 anys que augmenta de forma sostinguda des de fa ja 10 anys (18%, l'any 2020). El creixement natural (la diferència entre naixements i defuncions) és pràcticament nul.

Visita suggerida


 

DIPUTACIÓ DE BARCELONA
El Diari de la Diba, el nou portal de notícies

El Diari de la Diba s’adreça als ens locals i al conjunt de la ciutadania, i particularment als mitjans de comunicació, tant els generalistes com els de proximitat. Compta amb diferents seccions i s’hi poden trobar convocatòries, dossiers de premsa i retransmissions en directe o en diferit d’actes de la corporació. Es pot consultar a l’adreça https://www.diba.cat/web/el-diari

Visita suggerida

 

AUREN | NODE GARRAF
Vademècums de gestió fiscal i laboral

La consultoria Auren posa a disposició de l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf les publicacions editades per part de les seves àrees fiscal i laboral. En el cas dels vademècums, s’ofereix un compendi de normes, procediments i recomanacions que us poden resultar de màxima utilitat. Podeu obrir els vademècums d’enguany, amb tota la informació posada al dia.

Visites suggerides

> Vademècum fiscal 2022
> Addenda fiscal 2022 · Catalunya
> Vademècum laboral 2022
PROPERA EDICIÓ: 10 DE JUNY
Orígen Garraf, més que una revista, un àlbum

La revista Origen Garraf, que edita l’Agència NODE, es publica trimestralment i es pot llegir en versions impresa i digital. És el millor àlbum de tot allò que singularitza la comarca del Garraf. El calendari de properes publicacions preveu les dates del 10 de juny, el 20 de setembre i el 10 de desembre. El magazín compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’aportació de les empreses anunciants. .

Visita suggerida
ELS MONÒLEGS DE NODE
Ponents que es fan escoltar

Promogut per NODE Garraf, el cicle Monodes és un format de ponència i col·loqui que es proposa periòdicament per via telemàtica. Fins ara a la llista de monodistes hi trobem Joan Canadell, Josep Olivé, Antón Costas, Oriol Amat, Xavier Ferràs, Vicent Partal, Andreu Mas-Colell, Genís Roca i Germà Bel. De tots ells podeu recuperar les respectives intervencions al canal Youtube de l’Agència NODE.

Visita suggeridaJoan Canadell

Josep OlivéAntón Costas


Oriol Amat


Xavier Ferràs


Vicent Partal


Andreu Mas-Colell


Genís Roca


Germà Bel

Hem avançat? Sí, tot i que no al ritme que voldríem

El passat mes de març el col·lectiu Dones d'Empresa va commemorar el Dia Internacional de les Dones, una jornada reivindicativa per posar de manifest els drets de les dones com a persones i per agrair a totes les que al llarg de la història ens han obert camí.

Des de 2008 el grup impulsor treballa per visibilitzar les emprenedores, executives, directives i empresàries com a mitjà per avançar el més efectivament possible vers la societat igualitària, pròspera, sostenible i justa que tenim com a objectiu final: una societat en què compten dones i homes, sense discriminacions o desigualtats de gènere.

També va ser un clam a la sororitat com a via eficaç per assolir el nostre propòsit. Mostra n’és la col·laboració amb Cavawomen, agrupació amb interessos comuns als nostres.

Les dades de l'ODEE segueixen mostrant que les dones estem per sota dels homes en els indicadors de desenvolupament sostenible: som un 25% als consells d'administració de les empreses catalanes; no arribem al 10% a la indústria, a la construcció i a les enginyeries (sectors pròspers i de futur dels quals no podem estar-ne al marge); invertim el doble de temps que els homes en les activitats domèstiques i constituïm el 92,53% d'excedències laborals per cura dels fills. I només en són uns exemples

Hem avançat? Sí, tot i que no al ritme que voldríem.

Recentment, s'ha fet efectiva l'obligació de tenir aprovats els plans d'igualtat a les empreses de 50 a 100 persones treballadores. Esperem veure els resultats en les dades del 2022.

Com a col·lectiu encara instem als agents polítics, econòmics, socials i culturals, així com a les famílies, a treballar conjuntament per afavorir i promoure la igualtat efectiva entre homes i dones amb accions que contribueixin a eliminar les bretxes de gènere, a canviar estereotips, apoderar les dones i les nenes, a fomentar la corresponsabilitat i propiciar la conciliació, entre d'altres. Es tracta de canvis culturals i també de valors. De noves formes d’actuar i de viure. De sumar diversitats per a una vida sostenible que ens porti a la societat paritària i justa que comporta la millora del benestar social de totes les persones, on tothom surt guanyant, i en què el nostre col·lectiu ja no tingui raó de ser.

Quant de temps haurem d'esperar?

Anna Soler, Carme Gatell, Elena Trilla, Eva Santos, Marisa Altés, Vinyet Torner i Sílvia Domènech
Membres del Grup Impulsor de Dones D'Empresa de la FEGP


DIVENDRES 29 D’ABRIL · 12h30 (a 14)
Acte d’entrega dels certificats Biosphere al Garraf
· Lloc: Xalet del Nin · Miramar · Vilanova i la Geltrú
· Organitza: NODE Garraf | Diputació de Barcelona
Amb la col·laboració de Xalet del Nin
Amb el suport de la Diputació de Barcelona

Confirmeu assistència a agencia@nodegarraf.cat

DIMARTS 3 DE MAIG · 11h (a 12h30)
Sitges i el nou panorama audiovisual· Presentació de la Sitges Film Office· Ponència del productor Jaume Roures:
  “El nou panorama audiovisual després de l’arribada de les plataformes”
· Lloc: Auditori Miramar · Sitges
· Organitza: Ajuntament de Sitges i NODE Film Clúster

DIJOUS 5 DE MAIG · 12h30 (a 13h30)
Cloenda de la Ruta del Xató
· Lloc: Espai Far · Vilanova i la Geltrú
· Organitza: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Ruta del Xató

DIJOUS 5 I DIVENDRES 6 DE MAIG
RiscCat 2022 · 3a edició Congrés de Prevenció 
· Lloc: Neàpolis · Vilanova i la Geltrú
· Organitzen: Col·legi d’Enginyers Garraf/Penedès i Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
+ info


CLIMA EMPRESARIAL

La marxa del negoci de les empreses de Catalunya al primer trimestre del 2022 registra un saldo de −3,1 punts. El 18,4% dels gestors d'establiments empresarials té una opinió favorable de la marxa del seu negoci al primer trimestre.
ObrirDEMOGRAFIA

La població empadronada a Catalunya és de 7.783.302 habitants a 1 de gener del 2022, segons dades provisionals del Padró municipal d'habitants. Aquesta xifra representa un augment de 19.940 persones (0,3%) respecte de l'1 de gener del 2021.
ObrirEPA

El 23,9% de la població assalariada va declarar haver treballat almenys un dissabte al mes el 2021 (0,9 punts més que un any enrere). La població assalariada que va treballar almenys un diumenge al mes es va situar en el 15,4%.
ObrirINDÚSTRIA

L'índex de volum de negoci a la indústria (IVNI) dels productes industrials, excloent-ne l'energia, augmenta un 11,1% interanual a Catalunya al febrer del 2022. Per grans sectors industrials, creixen els béns intermedis un 21,7% i els de consum un 14,1%.
ObrirSERVEIS

L'índex de volum de negoci del sector serveis (IASSVN) creix un 21,5% interanual a Catalunya al febrer del 2022. Per sectors d'activitat, augmenten el comerç (20,3%) i els altres serveis, és a dir, els no comercials (23,8%).
Obrir


Subscriu-te gratuïtament als nostres newsletters mensuals.

Només cal indicar nom i cognom i adreça electrònica, envia'ns un missatge a agenciadesenvolupament@nodegarraf.cat


Amb el suport de

NODE Garraf · Agència de Desenvolupament
Av. de Cubelles, 88, 2a planta 08800 Vilanova i la Geltrú
agenciadesenvolupament@nodegarraf.cat | www.nodegarraf.cat


Per modificar la vostra subscripció, donar-se de baixa o alta envieu un correu a agencia@nodegarraf.cat