Veure al navegador

Edició número 41
| 28.03.2022

 

 

HÈLIX GARRAF
El 4t Simposi Garraf estimula l’urbanisme industrial

Les tres jornades del Simposi Garraf van aplegar una seixantena de ponències i van omplir els tres escenaris, a Sitges, Sant Pere de Ribes i Vilanova i la Geltrú. La conclusió més acceptada és la necessitat de dotar la comarca d’espai industrial per donar resposta a la demanda creixent per part d’iniciatives foranes i també per companyies locals que necessiten ampliar les seves instal·lacions.

Visita suggerida 

DIGITALITZACIÓ
NODE Garraf assessora en relació amb el Kit Digital

Des de l'entitat RED.es, del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, s'ha obert el programa Kit Digital per ajudar les micro i les pimes, com també els autònoms, en la digitalització del seu negoci. Les subvencions es fan en forma de bons digitals, des de 12.000€ a 2.000€, segons la dimensió de l’activitat. Podeu fer la consulta a NODE Garraf i us posarem en contacte amb una facilitador de la comarca.

Visita suggerida


 

ACCIÓ | NODE GARRAF
La intel·ligència artificial, de què estem parlant?

Aquest dimarts 29 de març, a les 12h, la sala d’actes de l’Escola Politècnica, a Vilanova, acollirà una xerrada sobre intel·ligència artificial, de la mà d’en Carles Gómara, un reconegut expert i un gran divulgador pel que fa a noves tecnologies i tendències. L’acte està organitzat per ACCIÓ i l’Agència NODE Garraf, amb la col·laboració del Campus de la UPC i el suport de la Diputació de Barcelona.

Visita suggerida 

GARRAF SONA
Es presenta el calendari de festivals del Garraf

El segell Garraf Sona aplega la pràctica majoria de festivals que es fan al Garraf. A proposta de l’Agència NODE Garraf i des de fa tres anys, els seus promotors comparteixen aquest espai d’intercanvi i accions promocionals, com ara el calendari que es presentarà el proper 5 d’abril, a dos quarts de set de la tarda, a La Marabanda, a Vilanova, amb la col·laboració de Destil·leries MG i Productes Piqué.

Si us voleu apuntar: agencia@nodegarraf.cat 

DIMARTS 12 D’ABRIL
El Quadern Grana de l’Economia del Garraf

Com en les edicions precedents, el 4t Simposi Garraf és el pretext per a l’edició del Quadern Grana de l’Economia del Garraf. Serà un compendi de les aportacions i les conclusions de les tres jornades. Amb textos de Jordi Lleó i fotografies de Visit Sitges, es presentarà el dimarts 12 d’abril, a les 12h, a l’Ajuntament de Canyelles. El Quaderns anteriors es poden trobar en aquest enllaç.

Si us voleu apuntar: agencia@nodegarraf.cat 

DIMECRES 20 D'ABRIL
La Formació Professional al Garraf

El mapa de la FP al Garraf i les modalitats de pràctiques de l’alumnat a les empreses serà el focus de la sessió informativa que s’ha programat per dimecres 20 d’abril, a les 11h30, a la sala d’actes de l’Escola Politècnica. La proposta ve compartida per part de la DG de la Formació Professional i l’Agència NODE Garraf, en el marc del Consell de la Formació Ocupacional, Professional, Universitària i Continua del Garraf.

Si us voleu apuntar: agencia@nodegarraf.cat


 

GARRAF GURMET
El Senat Gastronòmic del Garraf promou el corpus culinari

La recent sessió de treball del Senat Gastronòmic del Garraf ha tingut lloc a l'Escola d'Hostaleria de Sitges. La reunió s'ha centrat en l'índex de continguts del Corpus Culinari del Garraf, una edició que reunirà les receptes pròpies i aquelles "de tota la vida" que es feien i es fan a la nostra comarca. En aquesta labor també hi participaran els cuiners i les cuineres que componen el nou Fòrum de Xefs del Garraf.

Visita suggerida


 

AUTOMOCIÓ
Es constitueix la Taula d’Automoció del Garraf

Es tracta de determinar les necessitats d’aquest sector i elaborar una estratègia conjunta per a impulsar-lo. La Taula està formada per actors públics i privats del Garraf, representants d’empreses que formen part de la cadena de valor del sector, així com altres agents que contribuiran a fer la diagnosi de necessitats amb l'objectiu d'esbossar un pla de xoc per millorar la salut del sector.

Visita suggerida


 

PER UNA CONSTRUCCIÓ SOSTENIBLE
L’habitatge, l’autoconsum i la sostenibilitat

A Cubelles, la Jornada d’Habitatge i Rehabilitació Sostenibles va aplegar una vuitantena d’assistents. Es va parlar d’emergència climàtica, energia fotovoltaica, normativa d’habitatges, línies de subvenció per a l’autoconsum i eficiència energètica en l’edificació. La jornada estava organitzada pels gremis de constructors i instal·ladors, els col·legis d’aparelladors i d’enginyers industrials i NODE Garraf.

Visita suggerida
 

 

MANCOMUNITAT PENEDÈS GARRAF
Els efectes de Mahle es deixen notar

Al Garraf l’atur va incrementar-se al febrer un 1%, situant el nombre de persones desocupades en 8.000 i va augmentar una dècima la taxa d’atur fins a deixar-la en el 12,3%. Les dades suposen la pitjor variació intermensual dels darrers 12 mesos. La contractació va augmentar un 5,8%, amb 2.643 contractes formalitzats al febrer. El sector serveis va ser el major aglutinador, amb un 85,7%.

Visita suggerida 

FEGP | INFORME DE CONJUNTURA
Els autònoms ocupen un terç dels llocs de treball

Amb dades del 2n semestre de 2021, el Garraf de nou mostrava una major vulnerabilitat davant els impactes de la covid-19. La sisena onada provocada per la variant òmicron va portar a un retrocés en l’afiliació. Destaca de nou l’evolució del treball autònom que experimenta un creixement molt notable i tanca amb valors un 4,7% superiors als prepandèmics, front l’1,7% de Catalunya.

Visita suggerida 

 

DIPUTACIÓ DE BARCELONA
L’auge de les empreses de productes de proximitat

De les 1.335 empreses inscrites al cens de la Xarxa de Productes de la Terra, un 67% han estat identificades amb un alt potencial de creixement. Un 12% de les empreses registrades al cens són empreses centenàries, sòlides i en prestigi. Les empreses censades produeixen i/o elaboren productes alimentaris de qualitat que per si mateixos tenen un valor afegit lligat a un territori.

Visita suggerida 

DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Les professions més demandades al Garraf

Empleats administratius (8,73%), venedors de botigues (8,55%) i cambrers (6,98%) encapçalen les professions més demandades al Garraf. A la província de Barcelona, en global, ocupen les tres primeres posicions els empleats administratius (7,91%), el personal de neteja (7,78%) i els peons de transport (4,70%). Les dades provenen de la la Xarxa de Serveis Locals d’Ocupació de la Diputació de Barcelona.

Visita suggerida


 

DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Els ajuntaments i la modificació de les ordenances fiscals

Segons les ordenances fiscals que cada ajuntament de la província va aprovar per al 2022 a final de l’any passat, 125 consistoris mantenen la mateixa fiscalitat que el 2021 i, per tant, no han incrementat ni reduït la pressió fiscal als seus contribuents (Infografia sobre les ordenances fiscals 2022). Per altra banda, el 78% dels ajuntaments han congelat o reduït l’Impost sobre Béns Immobles (IBI).

Visita suggerida


Es preveu un creixement

El Garraf és una comarca petita però complexa. Estem rodejats de mar i muntanya, tenim un microclima particular i això fa que sigui una comarca exclusiva. Després de la crisi econòmica del 2008, que a la nostra comarca es va patir especialment, ens els últims anys ens hem anat recuperant i, quan estàvem a uns nivells anteriors a la crisi i semblava que en sortíem, el 2019/20 hem tingut la pandèmia del Covid.

Des del 2018 a la Cambra del Garraf es va incorporar una nova direcció amb les idees clares: si volem que l’activitat econòmica i el teixit empresarial de la comarca creixin ho han de fer des de la digitalització, la innovació, l’adaptació al teletreball i sobretot des de la sostenibilitat, reduint la petjada mediambiental i promocionant l’economia circular.

En els últims anys la comarca del Garraf s’ha situat entre les 10 comarques catalanes amb una taxa d’atur més baix i les dades de situació econòmica del 4t trimestre de 2021, amb xifres similars a les de pre-pandèmia, demostren la capacitat de recuperació de la seva activitat. El procés de digitalització de les empreses existents i la creació de noves en tecnologies innovadores ja és una realitat. L’activitat turística, que està sent la última en recuperar-se, acabarà de donar l’impuls necessari.

Des de la Cambra del Garraf preveiem un creixement important en l’activitat econòmica pels propers dos anys. Esperem que els enfrontaments bèl·lics a Ucraïna cessin en breu.

Àngel Font
President Cambra del Garraf | Cambra de Comerç de Barcelona


DIMARTS 29 DE MARÇ · 12h
La intel·ligència artificial (de què estem parlant)
· Lloc: Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (UPC)
· Organitza: NODE Garraf i ACCIÓ Amb la col·laboració del Campus de la UPC a Vilanova i la Geltrú
Amb el suport de la Diputació de Barcelona
+ info

DIMARTS 5 D’ABRIL · 18h30 (a 20h)
Presentació del calendari de festivals del Garraf | Garraf Sona
· Lloc: La Marabanda · Vilanova i la Geltrú
· Organitza: NODE Garraf i Festivals del Garraf Amb col·laboració especial de La Marabanda, Destil·leries MG i Productes Piqué
Amb el suport de la Diputació de Barcelona
Confirmeu assistència a agencia@nodegarraf.cat

DIMARTS 12 D’ABRIL · 12h (a 12h45) Presentació del Quadern Grana de l’Economia del Garraf
Edició del compendi i les conclusions del 4t Simposi Garraf
· Lloc: Sala de Plens · Casa de la Vila de Canyelles
· Organitza: Fòrum Hèlix Garraf | NODE Garraf
En el marc del Consell de la Formació Ocupacional, Professional, Universitària i Continua.
Amb el suport de la Diputació de Barcelona
Confirmeu assistència a agencia@nodegarraf.cat

DIMECRES 20 D’ABRIL · 11h30 (a 12h45)
La Formació Professional al Garraf
El mapa formatiu i les modalitats

· Lloc: Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (UPC)
· Organitza: DG de la Formació Professional i NODE Garraf
Amb la col·laboració del Campus de la UPC a Vilanova i la Geltrú
Amb el suport de la Diputació de Barcelona
Confirmeu assistència a agencia@nodegarraf.cat

DIVENDRES 29 D’ABRIL · 12h30 (a 14)
Acte d’entrega dels certificats Biosphere al Garraf
· Lloc: Xalet del Nin · Miramar · Vilanova i la Geltrú
· Organitza: NODE Garraf | Diputació de Barcelona
Amb la col·laboració de Xalet del Nin
Amb el suport de la Diputació de Barcelona

Confirmeu assistència a agencia@nodegarraf.cat


INDÚSTRIA

L'índex de preus de productes industrials (que no inclou l'energia) augmenta un 11,1% interanual a Catalunya al febrer del 2022. En aquest mateix període l'índex de preus industrials (que inclou l'energia) creix un 23,6% (...).

Obrir

L'índex de volum de negoci a la indústria (IVNI) dels productes industrials, excloent-ne l'energia, augmenta un 12,1% interanual a Catalunya al gener del 2022. Per grans sectors industrials, creixen els béns intermedis un 23,7% i els de consum un 13,0%.

ObrirRECERCA + D

La despesa en recerca i desenvolupament interna feta a Catalunya va ser de 3.619,3 milions d'euros l'any 2020, xifra que incrementa en un 0,6% la despesa de l'any anterior. Aquesta despesa representa l'1,61% del PIB. (...)

ObrirSERVEIS

L'índex de producció del sector serveis (IPROSS) (base 2015=100) va augmentar un 16,2% interanual a Catalunya al quart trimestre del 2021. D'altra banda, l'índex de volum de negoci (IASSVN) també va presentar un increment del 17,5% (...)

Obrir

L'índex de volum de negoci del sector serveis (IASSVN) creix un 22,9% interanual a Catalunya al gener del 2022. Per sectors d'activitat, augmenten el comerç (20,4%) i els altres serveis, és a dir, els no comercials (28,0%).

Obrir


Subscriu-te gratuïtament als nostres newsletters mensuals.

Només cal indicar nom i cognom i adreça electrònica, envia'ns un missatge a agenciadesenvolupament@nodegarraf.cat


HO PODEU VEURE AL CANAL YOUTUBE
Germà Bel va parlar de les autopistes i de l’aeroport

Germà Bel, catedràtic d’Economia Aplicada (UB) i reconegut expert en infraestructures de mobilitat, va ser el ponent d’una nova sessió del cicle Monodes. El professor va parlar del finançament de les autopistes, des del punt de vista del necessari manteniment, i també va dedicar bona part de la xerrada a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona.

Visita suggeridaJoan Canadell

Josep OlivéAntón Costas


Oriol Amat


Xavier Ferràs


Vicent Partal


Andreu Mas-Colell


Genís Roca


Germà Bel
     NODE YOUTUBE
Les opinions d’un grup de directius del Garraf

En el decurs de la tercera jornada del 4t Simposi Garraf es va presentar un vídeo en el què s’expressen els parers de directius i directives de diferents organitzacions del Garraf. Amb el mateix títol del simposi, El Garraf, districte empresarial, l’audiovisual es centra en els punts forts i els punts febles que condicionen la retentivitat i l’atractivitat de negocis i inversions a la nostra comarca.

Visita suggerida


ACABA DE SORTIR EL NÚM. 8
Origen Garraf, la revista del Garraf econòmic

Ja podeu obrir l'edició núm. 8 de la revista Origen Garraf, editada per NODE Garraf. En la mateixa línia que en les edicions precedents, la coberta de la publicació és una proposta d'un estudi de disseny del Garraf; aquesta vegada, Ou Estudi. Origen Garraf és el magazine que descobreix les singularitats i els actius de la nostra comarca. Si encara no teniu l’edició impresa podeu llegir la versió digital.

Visita suggerida

   
   
Amb el suport de

NODE Garraf · Agència de Desenvolupament
Av. de Cubelles, 88, 2a planta 08800 Vilanova i la Geltrú
agenciadesenvolupament@nodegarraf.cat | www.nodegarraf.cat


Per modificar la vostra subscripció, donar-se de baixa o alta envieu un correu a agenciadesenvolupament@nodegarraf.cat