Veure al navegador

Edició número 40
| 22.02.2022
 

 

DEL 9 A L’11 DE MARÇ
El Garraf, districte empresarial

Des del Fòrum Hèlix Garraf es promou el 4t Simposi Garraf, les jornades d’economia i estratègia comarcals que enguany es presenten amb el títol El Garraf, districte empresarial i amb la intenció de calibrar la fortalesa de la nostra comarca com a espai per desenvolupar l’activitat empresarial, particularment del sector secundari i del segment de serveis a empreses.

Visita suggerida 

TRES SESSIONS, TRES ESCENARIS
Jornades d’economia i estratègia comarcals

El 4t Simposi Garraf estrenarà fórmula organitzativa. Tindrà diferent escenari cadascun dels tres dies. La tarda de dimecres 9 de març s’obrirà al Saló d’Or del Palau Maricel, a Sitges. L’endemà, la segona sessió es farà a la sala Josep Ll. Palacios, a Sant Pere de Ribes. La jornada final s’emplaçarà a l’auditori de Neàpolis, Vilanova i la Geltrú, el matí del divendres 11.

Visita suggerida


 

DES DE L’ADMINISTRACIÓ
Diferents òptiques d’un mateix context

Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, participarà en la sessió d’obertura del 4t Simposi Garraf. El mateix dimecres 9 de març, a Sitges, intervindran Natàlia Mas, directora general d’Indústria; Daniel Marco, director general d’Innovació i Economia digital, i Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural.

Visita suggerida


 

DES DEL MÓN ACADÈMIC
La crònica d’aquest moment

Oriol Amat, rector de la Universitat Pompeu Fabra; Daniel Crespo, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, i Xavier Ferràs, professor d’Esade, completaran l’extraordinari quadre de ponents de la primera jornada del 4t Simposi Garraf. Amb ells coincidiran Albert Sáez, director de El Periódico; Víctor Costa, director de Via Empresa, i Vicenç Morando, de Ràdio Maricel.

Visita suggerida


 

PER PART DE LA DIPUTACIÓ
La diputada Eva Menor obrirà la segona sessió

El suport de la Diputació de Barcelona és rellevant en la producció del 4t Simposi Garraf. Dijous 10 de març a Sant Pere de Ribes es farà la segona jornada. Obrirà el programa Eva Menor, diputada presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació. Aquesta sessió es centrarà en els polígons industrials i la disponibilitat de metratges per a l’activitat empresarial.

Visita suggerida


 

DES DE LES EMPRESES
Un vídeo per explicar com és el Garraf

En la tercera jornada del Simposi Garraf es podrà veure un document produït per NODE Garraf i realitzat per Canal Blau TV. Hi participen 14 directius i directives de diferents empreses de la comarca que exposen les fortaleses i les febleses de la comarca pel que fa a l’activitat empresarial i els arguments que caldria reforçar per a la captació d’iniciatives i inversions al Garraf.

Visita suggerida


 

DES DE LA UNIVERSITAT
El campus de la UPC com a revulsiu

El paper del campus de la UPC en el devenir econòmic del Garraf és del tot rellevant. El 4t Simposi dedica una taula de ponències en la què intervindran Jordi Ros, vicerector d’Arquitectura, Infraestructures i Territori; Marisa Zaragozá, directora del campus de Vilanova i la Geltrú, i Valentí Guasch, director de l’Àrea de Recerca i Transferència Tecnològica de la UPC.

Visita suggerida


 

DES DELS SINDICATS
L’espai industrial en termes d’ocupabilitat

Francesc Rica, secretari general de la UGT a l’Anoia, l’Alt Penedès i el Garraf, i Albert Rodríguez, coordinador de CCOO a la comarca del Garraf, compartiran ponència per analitzar els potencials del sector industrial com a generador d’ocupació. Presentarà la taula Jordi Palacios, director de l’Institut Municipal d’Educació i Treball (IMET), i membre de la taula de seguiment del Pacte per l’Ocupació del Garraf.

Visita suggerida


 

DES DELS AJUNTAMENTS
Participació de les regidories de Promoció i Urbanisme

En dos apartats diferenciats, les regidores i els regidors de les àrees d’Urbanisme i Promoció Econòmica dels sis ajuntaments del Garraf participaran en el 4t Simposi per exposar els projectes i els planejaments en els què es treballen dels de les respectives municipalitats. Aquestes dues taules mostraran una fotografia del present i permetran albirar posteriors evolucions del model econòmic.

Visita suggerida


 

DIVENDRES 11 DE MARÇ
El conseller d’Economia clourà el 4t Simposi Garraf

Jaume Giró, el conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, tancarà el cicle de jornades del 4t Simposi Garraf. La cloenda tindrà lloc a l’auditori de Neàpolis, divendres 11 de març, a les 14h. Amb el conseller, intervindran l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau; la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, i la presidenta de l’Agència NODE Garraf, Rosa Huguet.

Visita suggerida

Organització


Coordinació

Amb el suport de
Coproducció


 

Amb el patrocini de

 Amb la col·laboració de 

 

GREMIS I ESCOLA D’HOSTALERIA
1a Trobada de Xefs del Garraf

Una trentena de cuineres i cuiners professionals van participar en la 1a Trobada de Xefs del Garraf, celebrada a l’Institut Joan R. Benaprès, seu de l’Escola d’Hostaleria de Sitges. Es va promoure des de la mateixa Escola, amb el suport de NODE Garraf i els gremis d’hostaleria de Sitges i Vilanova i la Geltrú. Es vol propiciar la interrelació i l’intercanvi de receptes i coneixements culinaris.


 

JORNADA · 17 DE MARÇ
Habitatge i rehabilitació sostenibles

Eficiència energètica i sostenibilitat en l’habitatge seran les parets mestres de la jornada que organitzen el Col·legi d’Enginyers, el Col·legi d’Aparelladors, el Gremi d’Instal·ladors, el Gremi de Constructors i l’Agència NODE Garraf. Serà dijous 17 de març pel matí a Cubelles, amb la col·laboració de l’Ajuntament i el suport de la Diputació de Barcelona. Inscripció gratuïta. Aforament limitat.


 

SANT PERE DE RIBES | NODE GARRAF
Jornada d’Economia Circular al Garraf

La jornada d’Economia Circular al Garraf, organitzada per Node Garraf i l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes el passat 15 de febrer, va ser un aparador de les tendències, les novetats i les línies d’ajut en relació amb la transició energètica i la sostenibilitat, sobretot aplicada als polígons industrials. Podeu demanar la documentació presentada a l’Agència.

Visita suggerida


 

 

VILANOVA I LA GELTRÚ | NODE GARRAF
L’espigall com a expressió autòctona

El primer diumenge de febrer la plaça del Mercat va acollir la 5a Festa de l’Espigall, organitzada per l’Associació d’Espigalls del Garraf, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i l’Agència NODE Garraf. El canvi d’emplaçament i el bon temps van afavorir un matí festiu en el què es van poder degustar diferents platets a base de la verdureta més autòctona del Garraf.

Visita suggerida
 

 

NOVES SOCIETATS
El Garraf entre les comarques amb major increment

L’any 2021 al Garraf es van donar d’alta 527 societats mercantils, un 53,6% més que l’any precedent. La dada suposa un rècord i situa la comarca entre les 9 primeres amb major activitat emprenedora. Els sectors amb major dinamisme creixent en el decurs de 2021 van ser el Comerç, amb un 19,2% d’increment en el nombre de societats, seguit de l’Hostaleria (10,8%) i la Construcció (9,7%).

Visita suggerida 

MANCOMUNITAT PENEDÈS GARRAF
Es consolida la reducció de l’atur

El Garraf va presentar al gener un descens intermensual de l’atur del 0,4%, seguint una tendència molt constant a la del darrer trimestre del 2021. La xifra de persones desocupades és de 7.920, amb una taxa del 12,2%. El mes passat es van signar prop de 2.500 contractes a la comarca, que suposa un notable augment del 16,8% i redreça les fluixes xifres registrades al desembre de 2021.

Visita suggerida 

 

DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Plans de treball programes UE 2022

Consulteu l’estat de la qüestió dels reglaments i plans de treball 2022 dels programes europeus. Conèixer amb antelació aquesta documentació permet entendre la seva normativa reguladora, així com els grans objectius i prioritats de cada programa i preveure’n les convocatòries. També podeu veure els programes europeus d’interès local que han publicat plans de treball pel 2022.

Visita suggerida 

REGIÓ METROPOLITANA DE BARCELONA
L’atractivitat dels polígons d’activitat econòmica

L’Associació del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona ha presentat el 6è volum de la sèrie Papers del Pacte Industrial. L’estudi explora la potencialitat de la interacció entre espais industrials i espais comercials urbans. Els resultats mostren diferents escenaris amb oportunitats de millora i d’altres amb resultats molt positius. Els autors són Carlos Carrasco i David Nogué.

Visita suggerida


 

GENERALITAT DE CATALUNYA
Prospectiva Energètica de Catalunya 2050

La Prospectiva Energètica de Catalunya 2050, elaborada per l’ICAEN, ha analitzat els possibles escenaris de cara l’any 2050. La conclusió és que Catalunya assolirà la neutralitat climàtica del sector energètic l’any 2050 si aplica de forma intensiva un conjunt d’estratègies i transforma la totalitat de l’àmbit de l’energia. S’adverteix que si no s’apliquen aquestes estratègies no s’assolirien els objectius.

Visita suggerida
Oportunitats

La paraula oportunitat és d'origen llatí Opportunitas i significa "davant del port". Defineix les diverses opcions que té un mariner o un navegant a l'hora d'arribar a un port segur, de fer coses o activitats. Bàsicament, la situació que ara mateix estem vivint. Acabem de superar una travessia molt dura i, com acostuma a passar desprès de períodes de crisi, l'any 2022 hauria de ser un any d’oportunitats.

En termes generals la decisió de la EU de crear un fons de recuperació de 750.000 milions d’euros, materialitzada amb els fons Next Generation, és una molt bona notícia, tot i que cal veure com s’acaben aplicant. El risc més important que es visualitza ara mateix és que els diners no arribin a les petites i mitjanes empreses.

Per altra banda, en clau local, els canvis d’hàbits relacionats amb la pandèmia poden afavorir l’acolliment a la comarca del Garraf d’activitats intensives en coneixement i tecnologia de vocació internacional, que poden apostar per establir-se en llocs amb més qualitat de vida i més qualitat paisatgística.

Hem de ser capaços d’aprofitar les oportunitats que se’ns obren a curt termini, però sense oblidar els grans reptes globals a llarg termini que tenim sobre la taula, com són la crisi climàtica o les desigualtats sistèmiques entre nord i sud, entre d’altres.

Neus Lloveras i Massana
Presidenta Federació Empresarial del Gran Penedès


DEL 9 A L’11 DE MARÇ
4t Simposi Garraf
Jornades d'economia i estratègia comarcals
"El Garraf, districte empresarial"

+ info

DIJOUS 17 DE MARÇ · 9h
Jornada d'habitatge i rehabilitació sostenibles
· Lloc: Sala d'exposicions del Centre Social Joan Roig i Piera, a Cubelles
· Producció: NODE Garraf
· Cooorganitzadors: Col·legi d'Aparelladors, Col·legi d'Enginyers, Gremi de Construcció del Garraf, Gremi d'Instal·ladors del Garraf i Agència NODE Garraf
· Col·laboració especial: Ajuntament de Cubelles

DIJOUS 24 DE MARÇ · 12h

Monode · Germà Bel, catedràtic d'Economia i Política Pública (UB)
· Organitza: NODE Garraf Via Zoom

DIMARTS 29 DE MARÇ · 12h
La intel·ligència artificial (de què estem parlant)
· Ponent: Carles Gómara, expert en Innovació i Tecnologia.
· Lloc: Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (UPC) Organitza: NODE Garraf i ACCIÓ Amb la col·laboració del Campus de la UPC a Vilanova i la Geltrú


AFILIACIONS

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social a Catalunya, al gener augmenta un 3,4% respecte a l'any anterior i se situa en 3.320.061 persones, segons dades provisionals. L'augment interanual d'afiliats es produeix a totes les comarques.

ObrirAPROVISIONAMENTS

El 57,4% dels establiments industrials de Catalunya van declarar haver tingut dificultats per disposar d'aprovisionaments al quart trimestre del 2021, gairebé el doble que el conjunt d'establiments empresarials (30,4%).

ObrirCOMERÇ EXTERIOR

Les exportacions van créixer un 16,2% interanual a Catalunya al desembre del 2021. Per destinació econòmica, van augmentar les dels béns intermedis un 27,8%, les de capital un 10,5% i les de consum un 1,8%.

ObrirENQUESTA DE POBLACIÓ ACTIVA

La taxa d'atur es va situar en l'11,6% de mitjana a Catalunya el 2021, amb un total de 450.100 persones desocupades, un 6,7% menys que al 2020. El nombre de llars amb tots els actius desocupats va ser de 135.600 (el 4,4% del total de les llars catalanes).

Obrir


Subscriu-te gratuïtament als nostres newsletters mensuals.

Només cal indicar nom i cognom i adreça electrònica, envia'ns un missatge a agenciadesenvolupament@nodegarraf.cat
24 DE MARÇ · VIA ZOOM
Germà Bel, l’aeroroport i el corredor mediterrani

L’economista Germà Bel serà el ponent del novè Monode, que proposa l’Agència NODE Garraf. L’expertesa del casenc en temes d’infraestructures de comunicació centrarà la sessió en l’ampliació de l’aeroport de Barcelona i l’actualitat del corredor mediterrani. Serà dijous 24 de març, a les 12h, via Zoom. Inscripció gratuïta. Cal fer-la amb antelació.Joan Canadell

Josep OlivéAntón Costas


Oriol Amat


Xavier Ferràs


Vicent Partal


Andreu Mas-Colell


Genís RocaPROPERA EDICIÓ: 10 DE MARÇ
La revista Origen Garraf s’edita trimestralment

La revista Origen Garraf, que edita l’Agència NODE, mantindrà la seva periodicitat trimestral en el decurs de 2022, tant la versió impresa com la digital. El calendari de publicacions preveu les dates del 9 de març; el 10 de juny; el 20 de setembre i el 10 de desembre. La publicació compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’aportació de les empreses anunciants.

Visita suggerida

   
     
Amb el suport de

NODE Garraf · Agència de Desenvolupament
Av. de Cubelles, 88, 2a planta 08800 Vilanova i la Geltrú
agenciadesenvolupament@nodegarraf.cat | www.nodegarraf.cat


Per modificar la vostra subscripció, donar-se de baixa o alta envieu un correu a agenciadesenvolupament@nodegarraf.cat