Veure al navegador

Edició número 38
| 23.12.2021 

 

MOBILITAT
Ampliació dels descomptes a la C-32 sud

Des de l’1 de setembre de 2021, els peatges de la C-32 sud oferien descomptes entre setmana per als usuaris habituals. Les bonificacions estaven limitades a trajectes d’anada i tornada en un mateix dia natural amb un màxim de quatre trajectes diaris. Ara s’ha acordat canviar el dia natural per 24 hores efectives. El canvi s’aplicarà l’1 de gener de 2022.

Visita suggerida 

ELS FONS EUROPEUS
Per a la transformació digital i ecològica

ACCIÓ ha posat en marxa l’Oficina Next Generation EU. L’objectiu és identificar i donar a conèixer les diferents convocatòries dels fons europeus i fomentar la participació d’empreses catalanes en projectes estratègics. La UE vol reactivar l’economia amb projectes que activin el continent i que tinguin un alt component de transformació digital i de compromís ambiental a través d’uns fons excepcionals.

Visita suggerida


 

VILANOVA I LA GELTRÚ
Estratègies per al primer sector

De la mà de la Regidoria de Producció, Primer sector i Mercats municipals de l’Ajuntament s’acaba de presentar el pla estratègic del primer sector de Vilanova i la Geltrú. El document proposa accions per facilitar el relleu generacional, promoure la identificació dels productes locals, promocionar el receptari gastronòmic vilanoví i minimitzar els efectes del canvi climàtic, entre d’altres.

Visita suggerida


 

HÈLIX GARRAF
Del 9 a l’11 de febrer, 4t Simposi Garraf

En diferents escenaris, del 9 a l’11 de febrer de 2022, tindrà lloc el 4t Simposi Garraf. Les jornades anuals d’economia i estratègia comarcals portaran per títol El Garraf, districte empresarial. El programa aplegarà una trentena de ponents. De resultes d’aquesta edició s’editarà el Quadern Grana de l’Economia del Garraf, com a compendi de les ponències, els debats i les conclusions.

Visita suggerida


 

 

MERCAT DE TREBALL
Es recuperen les bones sensacions

El Servei d’Iniciatives Econòmiques (SIE) de la Mancomunitat Penedès-Garraf ofereix les xifres d’atur i contractació de novembre a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf. S’evidencia una millora dels registres del mes anterior i es restableix la tendència positiva i creixent del mercat de treball al territori que s’ha mantingut durant bona part d’aquest 2021.

Visita suggerida 

INFORME ECONÒMIC PROVINCIAL
Els indicadors apunten cap a la recuperació econòmica

De resultes del confinament per la Covid-19, a 31 de desembre de 2020 la població ocupada de la província de Barcelona havia caigut un 2,2% respecte a un any enrere; els llocs de treball, un 2,3%. Els aturats registrats van augmentar un 27,7%. Els joves van ser els més afectats, tant en la caiguda de l’ocupació (7,7%) com en l’augment de l’atur registrat (40%).

Visita suggerida 

 

PROGRAMA DE VISITES
L’Aula de La Llotja porta alumnes al mercat

L’Aula de la Llotja és una iniciativa per divulgar els productes autòctons i de proximitat entre la ciutadania més jove. L’activitat es porta a terme amb la visita de productors i elaboradors als centres docents de la comarca o bé amb la visita de l’alumnat als centres de producció i abastament. Aquesta vegada, un grup de l’Institut Alexandre Galí, de Les Roquetes, ha visitat el Mercat del Centre, a Vilanova i la Geltrú.

Visita suggerida 

 

GRAN PENEDÈS FILM COMMISSION
Fins a 207 rodatges en el decurs de 2021

L’activitat de rodatges es multiplica. L’any 2021 la Gran Penedès Film Commission ha gestionat fins a 207 rodatges, dels quals el 26% tenen a veure amb produccions d’espots publicitaris. Al Garraf i l’Alt Penedès s’ha rodat durant 261 dies en prop d’un centenar de localitzacions; el 73% a la via pública. La xifra total d’enregistraments suposa un nou rècord.

Visita suggerida
 

 

DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Plans d’acció comarcal en pro del sector de l’automoció

La Diputació de Barcelona ha elaborat plans d’acció comarcals per reduir la pèrdua d’ocupació i fer front als reptes que planteja el sector de l’automoció, que passen per la transformació de la cadena de valor cap a l’electrificació, les ajudes de fons com el PERTE recentment aprovat o ser pol d’atracció de components clau com les bateries elèctriques, entre d’altres.

Visita suggerida 

DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Compres nadalenques segures i responsables

Per Nadal és l’època de l’any on es concentra la major despesa en compres de béns i serveis. Entre els productes més adquirits: la roba, els perfums, calçat, els complements i els àpats. Des del Servei de Consum de la Diputació de Barcelona es proposen 10 senzills consells per fer unes compres nadalenques segures i responsables, per tal d’evitar l’excés de consumisme.

Visita suggerida


 

GENERALITAT DE CATALUNYA
Ajuts per fomentar l’autoconsum energètic

S’ha obert una línia d’ajuts de 115 milions d’euros per incentivar l’autoconsum i l’emmagatzematge d’energia i les energies renovables tèrmiques en el sector residencial. La convocatòria, dotada amb recursos dels fons europeus Next Generation, pretén accelerar la transició energètica a Catalunya. Les instal·lacions podran ser tant connectades a la xarxa com aïllades.

Visita suggerida
La importància del sector industrial

El passat 17 de novembre ens vam despertar amb una notícia molt dolenta per a l'economia de la comarca, el tancament de Mahle. La vegueria del Penedès continua sumant deslocalitzacions... Robert Bosch, Alfisa i la reducció de plantilla de Saint Gobain; empreses que marxen a fabricar a altres països davant les facilitats que troben en l'actual legislació laboral. Què passa amb les ajudes i plusvàlues que han aconseguit en els últims anys? Res. Se’n van conjuntament amb la pèrdua d'ocupació, que és l'únic que deixen a les nostres comarques.

Ara més que mai es fa necessari treballar junts per buscar solucions als treballadors i les treballadores que es queden sense ocupació per l'actuació injusta de la direcció de Mahle. Les administracions tenen una gran responsabilitat davant aquesta crisi a les nostres comarques.


Francesc Rica
Secretari general de la UGT a l’Anoia, l’Alt Penedès i el Garraf


DIJOUS 20 DE GENER · 12h
Monode · Germà Bel, catedràtic d'Economia i Política Pública (UB)
· Via Zoom
· Organitza: NODE Garraf

DIMARTS 25 DE GENER · 12h30
Plenari del Pacte per a l'Ocupació del Garraf
· Lloc: Masia d'en Cabanyes · Vilanova i la Geltrú
· Convoca: Consell Comarcal del Garraf

DIMECRES 26 DE GENER · 9h30
Fòrum Hèlix Garraf
· Lloc / Modalitat: per confirmar
· Convoca: NODE Garraf

DIMECRES 2 DE FEBRER · 9h30
Consell de la Formació Ocupacional, Professional, Universitària i Contínua del Garraf
· Via Zoom
· Convoca: NODE Garraf

DEL 9 A L’11 DE FEBRER
4t Simposi Garraf
Jornades d'economia i estratègia comarcals
"El Garraf, districte empresarial"

· Dimecres 9, tarda · Sala d'Or · Palau Maricel · Sitges
· Dijous 10, matí · Sala Josep Ll. Palacios · Sant Pere de Ribes
· Divendres 11, matí · Neàpolis · Vilanova i la Geltrú
· Organitza: Fòrum Hèlix Garraf
· Coordina: Agència NODE Garraf

DIMARTS 15 DE FEBRER · 9h
Jornada: L’Economia Circular al Garraf
· Lloc: Sala Josep Ll. Palacios · Casa de la VIla · Sant Pere de Ribes
· Organitza: NODE Garraf
· Col·laboració especial: Ajuntament de Sant Pere de Ribes

DIMARTS 15 DE MARÇ · 9h
Jornada d'habitatge i rehabilitació eficients
· Lloc: Sala d'exposicions del Centre Social Joan Roig i Piera, a Cubelles
· Producció: NODE Garraf
· Cooorganitzadors: Col·legi d'Aparelladors, Col·legi d'Enginyers, Gremi de Construcció del Garraf, Gremi d'Instal·ladors del Garraf i Agència NODE Garraf
· Col·laboració especial: Ajuntament de Cubelles

DIJOUS 28 D’ABRIL · 17h
Gurmet.cat | Jornada de Màrqueting Gastronòmic Indústria alimentàrìa i Economia social
· Lloc: Auditori de Neàpolis · Vilanova i la Geltrú
· Organitzen: NODE Garraf i Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
· Inscripció gratuïta · Aforament limitat


DEMOGRAFIA

La població resident a Catalunya és de 7.739.758 persones a 1 de gener de 2021, xifra que representa un augment de 17.555 habitants respecte d'un any enrere, segons dades definitives de les Estimacions de població.at.

Obrir

LABORAL

El cost laboral per treballador i mes és de 2.811,43 euros a Catalunya al tercer trimestre del 2021, un 4,4% més que al mateix trimestre del 2020. El sector del turisme creix un 13,8% respecte del mateix trimestre del 2020.

Obrir

PIB

El producte interior brut de tots els municipis de més de 50.000 habitants mostra una evolució negativa l'any 2020 en comparació amb l'any anterior, segons dades avançades. Es trenca la tendència de creixement registrada els darrers anys.

Obrir

SERVEIS

L'índex de producció del sector serveis (IPROSS) (base 2015=100) creix un 14,1% interanual a Catalunya al tercer trimestre del 2021. D'altra banda, l'índex de volum de negoci (IASSVN) també presenta un augment del 13,3% respecte a un any enrere.

Obrir

 


Subscriu-te gratuïtament als nostres newsletters mensuals.

Només cal indicar nom i cognom i adreça electrònica, envia'ns un missatge a agenciadesenvolupament@nodegarraf.cat
A LA SESSIÓ DE GENER
Germà Bel, a voltes amb l’aeroport i el corredor mediterrani

L’economista Germà Bel serà el ponent del novè Monode, que proposa l’Agència NODE Garraf. L’expertesa del casenc en temes d’infraestructures de comunicació centrarà la sessió en l’ampliació de l’aeroport de Barcelona i l’actualitat del corredor mediterrani. Serà dijous 20 de gener, a les 12h, via Zoom. Inscripció gratuïta. Cal fer-la amb antelació.

Visita suggeridaJoan Canadell

Josep OlivéAntón Costas


Oriol Amat


Xavier Ferràs


Vicent Partal


Andreu Mas-Colell


Genís RocaCALENDARI D’EDICIONS
La revista Origen Garraf s’edita trimestralment

La revista Origen Garraf, que edita l’Agència NODE, mantindrà la seva periodicitat trimestral en el decurs de 2022, tant la versió impresa com la digital. El calendari de publicacions preveu les dates del 10 de març; el 10 de juny; el 20 de setembre i el 10 de desembre. La publicació compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’aportació de les empreses anunciants.

Visita suggerida

Amb el suport de

NODE Garraf · Agència de Desenvolupament
Av. de Cubelles, 88, 2a planta 08800 Vilanova i la Geltrú
agenciadesenvolupament@nodegarraf.cat | www.nodegarraf.cat


Per modificar la vostra subscripció, donar-se de baixa o alta envieu un correu a agenciadesenvolupament@nodegarraf.cat