Si no veieu bé aquest butlletí cliqueu aquí

Edició número 3 | 01.06.2018

 

 

HÈLIX GARRAF
Vitalització de l’econosistema comarcal

Diferents grups de treball participen en reunions temàtiques en les què es planteja el model econòmic de la comarca, els factors competitius i els serveis de suport a l’empresa. Són els fonaments de l’Hèlix Garraf. Des d’aquest fòrum es prepara el Simposi Garraf, les jornades d’economia i estratègia programades pel 27 i 28 de setembre.

 

HÈLIX GARRAF
L’econografia d’una comarca paradoxal

A la segona sessió del fòrum Hèlix Garraf, el passat 17 de maig, es va presentar una econografia de la comarca, a càrrec de la consultora Activa Prospect. El nostre districte econòmic presenta certs desequilibris entre les dades residencials i el dinamisme empresarial, com també determinats punts febles derivats del declivi industrial.

 

FORMACIÖ
NODE Garraf proposa un cicle de cursos d’estiu

L’àrea d’Empresa de NODE Garraf ha programat un cicle d’accions formatives que s’impartiran la primera quinzena de juliol, al campus de la UPC a Vilanova i la Geltrú. Són cursos monogràfics de sessió única, entre 4 i 5 hores de durada. Instagram; Parlar en públic; Protocol d’empresa familiar; Mindfulness; Xarxes socials i web 3.0 són alguns dels títols que es proposen.

Més informació: tel. 938 100 722 

 

SANT PERE DE RIBES
Reedició del programa “Fem ocupació per a joves”

El programa Fem Ocupació per a Joves combina formació i contractació amb l’objectiu d’afavorir la inserció laboral dels joves de 18 a 29 anys, mitjançant l’experiència professional amb un contracte laboral, una formació vinculada al contracte de treball i, l’orientació i acompanyament en el procés de contractació i formació.

Visita suggerida

 

SANT PERE DE RIBES
Agromercat i El Retorn dels Indians

Els dies 15, 16 i 17 de juny a Sant Pere de Ribes es celebrarà l'Agromercat 2018 (13a edició) i El retorn dels indians. De nou el municipi reviurà l'època dels americanos, experiències, sabors, costums i vivències que facin viatjar els visitants als orígens dels indians.

Visita suggerida

 

SITGES
L’art i la sensibilització del medi ambient units a l’exposició del Sitges ReciclArt

En el marc de la 3a edició del Festival Sitges ReciclArt 2018, 14 artistes mostren les seves creacions de reciclatge i art responsable per sensibilitzar sobre la problemàtica dels residus de plàstics als oceans i la incidència dels hàbits de consum sobre el medi ambient.

Visita suggerida

 

VILANOVA I LA GELTRÚ
Es promou el reciclatge d’envasos de vidre al sector de l’hostaleria

De la mà de l’entitat Ecovidrio, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú posa en marxa una campanya informativa per impulsar el reciclatge de vidre entre els establiments de restauració i hotelers de Vilanova i la Geltrú. Els establiments que ho sol·licitin rebran gratuïtament un cubell de reciclatge per a envasos de vidre.

Visita suggerida

 

VILANOVA I LA GELTRÚ
ExpoNadó, del 8 al 10 de juny

ExpoNadó, la fira de bebès a l'aire lliure i gratuïta més important de Catalunya, torna a Vilanova i la Geltrú del 8 al 10 de juny. Aquesta tercera edició tindrà lloc a la plaça de les Neus, a la plaça de la Vila i a la rambla Principal, amb més de 70 expositors i fins a 7.000 m2 de superfície.

Visita suggerida
 

 

GENERALITAT DE CATALUNYA
830.000 euros en ajuts per fomentar l'economia circular

S’ha publicat la convocatòria per a la concessió de subvencions per a projectes empresarials de foment de l'economia circular, amb una dotació màxima estimada de 830.000 euros, que podrà ser ampliada segons la disponibilitat pressupostària.

Visita suggerida

 

ICO
Línia ICO-IDAE Eficiència Energètica: Tram Sector Industrial i Comercial

La línia de finançament ICO-IDAE Eficiència Energètica 2017-2018 està dotada amb 100 milions d’euros i destinada a millorar els consums energètics de la petita i mitjana i gran empresa del sector industrial i comercial i de l’hostaleria. Dels 100 milions d’euros, 70 milions es destinen a pimes i gran empresa del sector industrial i comercial.

Visita suggerida

 

OEPM
Subvencions per promoure el registre de patents

L’Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM) impulsa la propietat industrial a les empreses com a eina d’accés als mercats internacionals. Acaba de publicar la convocatòria de subvencions per al foment de les sol·licituds de patents i models d’utilitat espanyols i a l’exterior.

Visita suggerida

 

DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Accelera el Creixement. S'acaba el termini.

El 4 de juny finalitza el termini per a la presentació de candidatures per a la 7a edició del programa Accelera el Creixement. Es tracta d'un programa d’alt rendiment per l’acompanyament a pimes durant 9 mesos, a càrrec d’experts en 4 àrees de gestió empresarial, on s’elaborarà un pla de creixement i es donarà suport a la seva execució. 

 

DIPUTACIÓ DE BARCELONA
El sector serveis lidera la recuperació de l’aturEl mes d’abril del 2018 va tancar amb 292.437 demandants d’ocupació considerats desocupats, inscrits a les oficines del Servei Públic d’Ocupació a la demarcació de Barcelona. Aquesta xifra és un -2,8% inferior (-8.353) a la de demandants del mes anterior, i -7,2% inferior (-22.717) a la de demandants del mateix mes de l’any anterior.

Visita suggerida
ANÀLISI
Exportacions catalanes

Visita suggerida
Què serà, serà...

Un dels reptes més importants del fòrum Hèlix Garraf raurà en la seva capacitat de trobar (i consensuar) un camí real de convergència entre la situació econòmica actual de la comarca i el nou model “realista”. Un nou model que se’n derivi, no tan sols dels recursos amb els què comptem actualment, sinó que explori les potencialitats que el territori pot arribar a desenvolupar de manera fefaent; segurament amb una gestió menys centrada en el curt termini.

El propòsit de les organitzacions gremials i intersectorials, els col·legis professionals, els centres ocupacionals i de FP, la institució universitària, les entitats sindicals i el sector financer, que aplega Hèlix Garraf, al meu entendre, no s’ha d’entretenir en la definició d’un nou marc teòric. Cal aprofitar la riquesa i diferència de punts de vista dels seus integrants per fer aflorar les veritables àrees de millora i les oportunitats del Garraf per marcar un procés de convergència eficient i efectiu.

Disposar d’una economia suficientment industrialitzada, incrementar el percentatge actual de població activa, l’especialització en sectors altament productius, dedicar els majors esforços en aconseguir elevats nivells d'educació per càpita, amb més capacitació en assimilar nous processos, respectar la liberalització comercial o facilitar el progrés d’innovació i tècnic són característiques essencials per aconseguir un creixement econòmic sostingut.

Segons el darrer Índex FEGP de Competitivitat, avui per avui, el Garraf és una de les comarques que dedica menys espai urbà a l’activitat econòmica (tant industrial i logística com de serveis), essent l’oferta per habitant més baixa junt amb el Maresme i el Barcelonès, la que menys ocupació i productivitat genera per hectàrea.

El mateix informe assenyala com una de les fortaleses de la comarca l’elevada accessibilitat als mercats, tot i que no fa esment a l’elevat cost que suportem per accedir als eixos viaris d’alta capacitat que connecten amb el mercat de la península i la UE.

També comptem amb un ampli desplegament d’accés a Internet d’alta capacitat (fibra òptica), només per darrera dels àmbits territorials de Barcelona, Sabadell, Terrassa, Mataró i Granollers.

I, a més a més, som la segona comarca amb més titulats universitaris (26,3% 16-64 anys) -només superats pel Barcelonès (31,5%)- tot i que l’estudi adverteix que en els darrers anys hi ha menor seguiment dels estudis universitaris per part dels joves en el nostre territori.

Com veieu, molta feina a fer. La realitat és tossuda i sovint tendim a deixar-nos endur per ella. Assentats en la zona còmoda, acceptem aquesta realitat com un fet gairebé inqüestionable i el convertim en ineludible.

Cal doncs que des de l’Hèlix Garraf ens qüestionem la realitat actual per posar en valor tots aquells atributs que es troben fora de l'àmbit de les expectatives regulars i activar la seva posada en marxa per aconseguir l’imprescindible impacte extrem.

Cal definir un model amb la suficient flexibilitat perquè sigui adaptable al nostre context, un model fiable que funcioni d'acord al previst; en definitiva, un model de convergència que adeqüi la relació entre els fins que es persegueixen i els instruments i recursos que s’utilitzin.

Anem per feina.

Martí Sistané
President de la FEGP


4.06.18  |  9h30 (a 13h30)
Curs: Com millorar la competitivitat gràcies a les opinions dels clients a Internet
· Professor: Rafael González, de Vivential Value
· Lloc: FEGP · Vilanova i la Geltrú
· Organitza: NODE Garraf
+ info

8.06.18  |  9h (a 14h)
Curs: No sóc un robot · L'art de transmetre emocions a l'era digital
· Professora: Laia Morales
· Lloc: FEGP · Vilanova i la Geltrú
· Organitza: EDE · Escola de Direcció d’Empresa
+ info

11.06.18  |  10h (a 14h)
Taller de turisme: Fes-te visible a les xarxes socials. O no.
· Professora: Txell Costa, de Marketing for Happy Minds
· Lloc: Dolce Sitges
· Organitza: NODE Garraf
+ info

13.06.18  |  9h (a 14h)
Direcció preventiva. Millora del rendiment laboral
· Professor: Rafa Segovia
· Lloc: FEGP · Vilanova i la Geltrú
· Organitza: EDE · Escola de Direcció d’Empresa
+ info

14.06.18  |  19h
Afterwork · Beer and Business
· Lloc: Molí de Mar · Vilanova i la Geltrú
· Organitza: Joves d'Empresa | FEGP
· Col·labora: Hope Cervesa Artesana
· Col·laboració especial: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
+ info

18.06.18  |  12h
Sessió Start · Orientació a nous iniciadors d’activitat empresarial
Xerrada a càrrec d'en Conrad Rovira, membre del col·lectiu FEGP Advising
· Lloc: Nivell 10 · Sitges
· Organitza: Mancomunitat Penedès Garraf, Ajuntament de Sitges i FEGP

19.06.18  |  9h30
Fòrum Gran Penedès · Esmorzar col·loqui
· Ponent convidat: Albert Toledo, director de Promoció de l'Habitatge de la Generalitat de Catalunya
· Lloc: Restaurant Marejol · Vilanova i la Geltrú
· Organitza: Federació Empresarial del Gran Penedès
· Patrocina: Grup Quatre
· Col·labora: Restaurant Marejol
+ info: tel. 938 106 700

21.06.18  |  19h
Taula rodona: Tendències de l’economia digital
· Lloc: Biblioteca Armand Cardona Torrandell · Vilanova i la Geltrú
· Organitza: Dones d'Empresa | FEGP i Biblioteques de Vilanova i la Geltrú
+info

DIPUTACIÓ DE BARCELONA
CIDO · Convenis col·lectius

Convenis col·lectius sectorials, d'empresa, dels ajuntaments de Catalunya i d'altres organismes publicats al BOE, al DOGC i als butlletins provincials de Catalunya. Cercador d'Informació i Documentació Oficials (CIDO).

Visita suggerida

Amb el suport de

NODE Garraf · Agència de Desenvolupament
Av. de Cubelles, 88, 2a planta 08800 Vilanova i la Geltrú
node@nodegarraf.cat | www.nodegarraf.cat

Per modificar la vostra subscripció, donar-se de baixa o alta envieu un correu a node@nodegarraf.cat

Powered by Consorci CSE