EL FLEQUER DE LA XARXA JORDI MORERA, DE L’EMPRESA CENTENÀRIA L’ESPIGA D’OR DE VILANOVA I LA GELTRÚ (GARRAF), GUARDONAT AMB EL PREMI AL MILLOR JOVE ARTESÀ ALIMENTARI INNOVADOR 2014

Marc Parés, de l’empresa centenària Fleca Parés de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) rep un accèssit

El Premi l’otorga el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de fomentar les actuacions innovadores i capdavanteres que esdevinguessin pautes per a millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya, i guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans. Aquesta onzena convocatòria pública del Premi té una dotació pressupostària de 3.000 euros i l’accèssit de 1.000 euros.

Jordi Morera Ransanz, de L’Espiga d’Or de Vilanova i la Geltrú, pertany a una cinquena generació de flequers i destaca per la recuperació del forn de llenya de la família, la recuperació de peces de gran format i l’elaboració de pans de gustos autòctons amb ingredients de proximitat i de temporada, així com de pa amb IGP Pa de Pagès Català. Col·labora en el desenvolupament d’un nou cereal, el tritordeum, i participa activament en la difusió de la cultura del pa mitjançant internet i les xarxes socials. El passat mes de juny, va publicar el llibre Avui faràs pa.

I en el cas de Marc Parés, de la Fleca Parés de Vilafranca del Penedès, pertany a una quarta generació de forners, i cal destacar el seu intens treball en el món dels ferments, creant ferments propis i col·laborant amb la Universitat. És un artesà que, encara que participa en totes les xarxes socials i divulga el seu ofici, està convençut que el tracte personalitzat i singular, adequat al perfil de cada client, és l’eina fonamental per comercialitzar el seu producte.

Les dues empreses, van ser distingides recentment en l’acte celebrat de reconeixement a les empreses centenàries de la Xarxa Productes de la Terra impulsada per la Diputació de Barcelona celebrat al Fòrum Gastronòmic de Barcelona, l’octubre del 2014.

Jordi Morera