El Consell de Promoció Econòmica del Garraf reprèn l’activitat amb símptomes positius

Aquest matí s’ha reunit el Consell de Promoció Econòmica del Garraf. D’aquesta manera es reprenia el calendari de convocatòries, els primers dijous de cada mes a primera hora, via telemàtica. Les valoracions favorables i l’optimisme han estat protagonistes de la sessió.

Des de fa 5 anys i a proposta de l’Agència NODE Garraf, el Consell de Promoció Econòmica aplega mensualment els representants polítics i tècnics dels ajuntaments de la comarca, el consell comarcal, els agents socials i econòmics i el campus.

La sessió d’aquest mes ha comptat amb la intervenció de Yolanda Parejo, coordinadora de la Formació Professional per part del Departament d’Educació. L’inici del curs acadèmic de la FP als centres de la comarca es valora molt favorablement, amb un equilibri notable entre la demanda i l’oferta de places per part dels diferents centres que imparteixen cicles formatius de resultes d’un increment de sol·licituds.

Pel que fa al campus de la UPC, Ignasi Perat, sotsdirector de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria, també ha mostrat la satisfacció del centre per l’increment de matriculació en gairebé tots els graus i màsters que s’ofereix a la universitat amb seu a Vilanova i la Geltrú. Aquest fet suposarà un revulsiu a l’hora de consolidar l’oferta acadèmica i optar a noves titulacions.

En un altre àmbit, el gerent del Gremi d’Hostaleria de Sitges, Alejandro Eguía, i el president del Gremi d’Hostaleria de Vilanova i la Geltrú, Jordi Gasol, han fet una primera valoració dels mesos d’estiu. La conclusió és del tot favorable si es pren com a referència l’estiu de 2019 -abans de la pandèmia- amb ocupacions als allotjaments del 80% el mes de juliol i fregant el 100% el mes d’agost. L’anàlisi ha tingut en compte diferents adversitats, com ara l’encariment de les matèries primeres i els subministraments.

En el darrer punt, Francesc Rica, secretari general de la UGT a l’Anoia, l’Alt Penedès i el Garraf, ha mostrat la seva preocupació pel procés de la negociació col·lectiva en el sentit que no s’entreveuen posicions propiciadores per part del govern de l’Estat i la patronal, la qual cosa podria derivar en accions de reivindicació per part dels representants dels treballadors.

El Garraf augmenta un 45% el nombre de residents i envelleix un 10%

Després que Rosa Huguet, presidenta l’Agència NODE Garraf, obrís la reunió del Consell de Promoció Econòmica, s’han exposat dades recents en relació amb el creixement residencial de la comarca.

El darrer dia de 2021 el Garraf comptava amb 154.264 residents, un 45% més que a principis d’aquest segle.

En aquestes mateixes dues dècades la població s’ha envellit un 10%. La mitjana d’edat avui dia és de 43,3 anys. El 40,5% de la població té més de 49 anys; fa 20 anys aquest percentatge era del 31%.
Quant a la densitat de població, el Garraf és la cinquena comarca de Catalunya, amb 833 hab./km2, només superada pel Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Maresme.