Aquesta pandèmia, que ha generat un gran impacte social, també ha originat una profunda crisi econòmica de la que treballem incansablement per a sortir-ne tan aviat com sigui possible. Com a totes les crisis, són també temps d’oportunitats. De fet, la Covid-19 ha estat un catalitzador que ha accelerat processos i canvis fins fa poc impensables: el teletreball, les compres per internet, la mobilitat, els valors socials…

Irònicament, el que en els darrers anys consideràvem que era una feblesa per a Cubelles –que més del 80% del seu PIB correspongui al sector serveis vinculat al turisme i les segones residències- durant aquesta pandèmia ha permès que el nostre municipi hagi aguantat millor el sotrac econòmic que altres viles amb una alta dependència del turisme. L’habitual 20% de visitants estrangers d’aquests mesos ha estat ara cobert sobradament pel turisme nacional i estatal.

La crisi de la Covid-19 ens fa plantejar-nos, a nosaltres i als nostres emprenedors/es, moltes qüestions i en àmbits molt diversos com l’econòmic, turístic, comercial, empresarial, etcètera. Des del primer moment, l’Ajuntament de Cubelles, dins de les seves possibilitats, ha apostat decididament en una de les claus fonamentals resultants d’aquesta pandèmia: disposar de bones infraestructures d’accés a internet i la necessitat de fomentar la digitalització del comerç local. En aquest sentit, l’APP comercial desenvolupada per Cubelles ha estat reconeguda per la Fundació Carles Pi i Sunyer i la Federació de Municipis de Catalunya per la seva capacitat innovadora i eficiència mostrada durant la pandèmia, incloent-se al Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals de Catalunya. Paral·lelament, i malgrat la situació d’emergència sanitària, s’ha mantingut la col·laboració amb Neàpolis per poder continuar oferint les millors opcions tecnològiques disponibles als emprenedors/es de Cubelles.

Hem de mirar al futur i aprendre de les lliçons que la Covid-19 ens ha donat. Hi ha elements que se’ns escapen per la seva complexitat o perquè no depenen de nosaltres, com els peatges de l’autopista C-32, que penalitzen doblement Cubelles i la comarca. Però altres decisions són responsabilitat exclusivament nostra, i ara potser és el moment de reflexionar-hi en profunditat. Com per exemple, si la manca de sòl industrial o comercial recurrent per a petites i mitjanes empreses continuarà sent necessària o si els models productius evolucionaran més cap a empreses de caràcter logístic. La nostra realitat geogràfica ens continuarà fent dependents de Barcelona però, tanmateix, la crisi obre oportunitats en nous àmbits econòmics i, per estar preparats, hem de dotar-nos de les millors xarxes de telecomunicacions disponibles atès que es tracten de les infraestructures més importants a curt i mig termini.

Per tant, potser del que es tracta és de ser proclius al canvi i aprofitar totes les oportunitats existents. Hem d’apostar per un desenvolupament sostenible, per la innovació eco social, per l’economia social, solidària, circular i col·laborativa, alhora que hem d’incentivar la cultura, la gastronomia, el turisme de qualitat i el medi ambient com a úniques bases possibles per a un desenvolupament sostenible de futur.

En definitiva, tenim una ubicació privilegiada i un gran potencial. Ara és temps, tal com diu la cançó d’en Jaume Sisa, de fer fum de les tristors i encarar amb determinació el futur. Per nosaltres, no quedarà.

Trini Vicente
Regidora de Turisme, Comerç, Fires i Empresa i Emprenedoria
Ajuntament de Cubelles