Dies enrere deixava el càrrec com a diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona per prendre possessió com a diputat del Parlament de Catalunya. El fet de poder representar el Garraf i l’Alt Penedès a la cambra catalana és i serà un gran honor, una gran responsabilitat i, sobretot, una gran oportunitat per defensar el reconeixement que mereixem. Les nostres comarques mereixen ser territoris dignes, feministes, sostenibles, socialment justos i amb igualtat d’oportunitats.

No obstant això, considero oportú destacar la tasca duta a terme des de la Diputació de Barcelona en els darrers mesos i, concretament, des de l’esclat de la pandèmia del Sars-CoV-2. Les prioritats canviaven i la institució sabia que havia d’estar al costat dels veïns i veïnes dels 311 municipis que integren la província de Barcelona. Una raó per la qual, en un primer moment, ja vàrem col·laborar amb els agents sanitaris, adquirint material per a les infraestructures sanitàries.

Tot seguit, vàrem modificar el nostre programa de govern, 2019-2023, i vàrem elaborar un Pla de Xoc dotat de 1000 milions d’euros, adreçat a contenir i revertir les conseqüències derivades de la paralització de l’economia. En el mateix sentit, vàrem tirar endavant el nou «Pla Xarxa de Governs Locals», un projecte dotat amb 900 milions d’euros que seran distribuïts en un període de tres anys entre els 311 municipis.

Quant a l’àrea de turisme, és evident que aquesta crisi sanitària ens ha dut, de manera inevitable, a un canvi de paradigma. Les icones que havien marcat el món fins abans de la covid-19 s’han aturat. Les destinacions que havien concentrat massivament visitants han vist reduïda la seva afluència i sembla que aquesta serà la tònica a curt termini; almenys, en els propers dos anys.

És per aquest motiu que, des de l’àrea de Turisme de la Diputació, hem aprofitat l’oportunitat per reforçar i crear noves icones, per generar nous valors i per accentuar encara més la nostra aposta pel turisme de proximitat, de qualitat i, sobretot, sostenible. Treballem amb la missió que el turisme continuï sent un motor essencial de la nostra economia. Un sector del qual en puguem gaudir tot l’any gràcies a la desconcentració i a la desestacionalització.

Perquè això sigui possible és indispensable que es continuí treballant en col·laboració amb la resta d’institucions i administracions; una praxi que ja s’ha dut a terme en els darrers temps. La situació que estem vivint requereix sumar forces i esforços. Requereix continuar establint sinergies amb la resta de diputacions, amb l’Agència Catalana del Turisme i amb les demés conselleries lligades al sector turístic.

D’altra banda, cal posar de manifest la rellevància que prenen els ens de gestió i promoció turística d’arreu del territori, com Node Garraf, que contribueixen en la tasca de donar a conèixer i promocionar el territori del qual en formen part. Un paper clau a l’hora de fomentar el turisme de proximitat i de qualitat. Un turisme responsable, sostenible i compromès amb el seu entorn.

Juan Luis Ruiz López
Diputat al Parlament de Catalunya
PSC-Units per Avançar