APROVADA LA DECLARACIÓ D’IMPACTE AMBIENTAL D’UN PROJECTE DE CRIA DE MOL·LUSCS, ENGREIX DE PEIXOS I ENVELLIMENT DE VI ESCUMÓS SOTA EL MAR A SITGES

La ponència ambiental ha formulat una declaració d’impacte ambiental favorable al projectede l’empresa Tempusmare SCP basat en la cria de mol·luscs bivalves en suports flotants,engreix de rèmol i llenguado en gàbies submergides, i elaboració de vi escumós al frontmarítim de Sitges (Garraf). El projecte preveuel conreu de fins a 400 tones anuals demol·luscs bivalves (musclo, ostra plana, ostrajaponesa, petxina de pelegrí, petxina variada,i xel), l’engreix de fins a 25 tones peix pla(llenguado i turbot) i la producció de fins a100.000 ampolles de vi escumós que hand’envellir sota el mar.

Les instal·lacions se situen a 2,5 milles al sud-est del port esportiu de l’Aiguadolç a Sitges iocupen 143.000 m2, dins l’espai xarxa Natura 2000 Costes del Garraf. És destacable lapresència de nombroses espècies d’ocells protegits i de praderies de posidònia. Per això, lainstal·lació està dissenyada perquè cap dels valors que donen sentit a aquesta protecció esvegin amenaçats.

Les gàbies d’engreix de peix i d’emmagatzematge d’ampolles se situen dins les estructuresde formigó, que fan de pes per a les línies de bivalves. Situades a 30 metres de fondària, noes troben a l’abast dels ocells, cosa que elimina el risc que quedin enganxats intentantcapturar peix. El projecte definitiu ha ubicat les instal·lacions en una superfície sedimentària,sense afectar praderies de posidònia, i allunyada d’un sistema d’esculls artificials, comapuntava una primera proposta. A banda, es preveu un pla de vigilància ambiental percontrolar els efectes de les aportacions de materials que comporten l’alimentació i excrecióde peixos i bivalves, i la prevenció d’incidents en les tasques d’explotació i manteniment dela instal·lació.